Pakistan.

Shakil Afridi is de Pakistaanse arts die de VS indertijd geholpen de ziekte die Bin Laden heet te genezen.
Uit de manier waarop men daar in Pakistan op gereageerd heeft kan opgemaakt worden dat dit land onderdeel is van de kwaal. De VS beschouwde Pakistan indertijd als een bondgenoot, die het westen heeft bijgestaan toen men de Sovjet Unie wilde verhinderen om Afghanistan in te lijven. Wat Amerika toen niet helemaal goed begreep was dat het eigenlijk omgekeerd was. Wij hebben toen Pakistan geholpen een naburig islamistisch land tegen verovering door de communisten te beschermen.
Toen Amerika zelf ten oorlog trok tegen Afghanistan omdat dat land een broeinest bleek van terroristen en er van daaruit aanslagen werden gepland in de westerse wereld, toen zat de schoen opeens aan de andere voet. Amerika was geen bondgenoot meer voor Pakistan maar een vijand. Omdat Amerika nog steeds wapens leverde en Pakistan steunde met geld, werd daar niet al te openlijk over gesproken. Toen tijdens de Afghaanse oorlog bleek dat de Amerikanen in Pakistan vijandig werden behandeld, werd dat geweten aan lokale stammen, die de regering in Islamabad niet onder controle kon houden. Maar in de behandeling van Shakil Afridi kwam de aap uiteindelijk uit de mouw, in al zijn lelijkheid. Pakistan hoort tot de vijanden van de beschaafde wereld, niet alleen van buurland India maar ook van de westerse wereld. Het beschikt, net als Rusland, over atoombommen, maar in tegenstelling tot Rusland is het land niet alleen vijandig maar ook irrationeel. Het zou aanbeveling verdienen als de westerse mogendheden in overleg met India zouden besluiten hoe we van Pakistan als bedreiging voor de wereldvrede af kunnen komen. Het land zit wat dat betreft in dezelfde categorie als Noord Korea.
Met Rusland is het gewoon een kwestie van beter bewapend te zijn en goed te kijken waar over en weer de belangen liggen. Met Pakistan is het eerder zaak om af te maken waar men ooit, met de liquidatie van Bin Laden, mee begonnen is.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s