Mega bedrijven.

In een onderneming gebeuren er altijd dingen die niemand had kunnen voorzien. Dan moeten er keuzes worden gemaakt, vaak zo snel mogelijk, met het doel van de onderneming voor ogen en die keuzes moeten gemaakt worden met vaardigheid en durf. Die onvoorspelbaarheid en die inzet waar een beroep op word gedaan maken het leuk om in ondernemingen te werken, leuker dan in een voorspelbare ambtelijke omgeving.
Hele grote bedrijven, zoals die van de Fortune 500 lijst, zijn geen ondernemingen in deze betekenis van het woord. Niemand kan ze overzien, niemand beschikt over de kennis en vaardigheid om er leiding aan te geven. Als ze goed zijn georganiseerd dan zijn het bundels van ondernemingen, waarvan alleen de onderlinge samenwerking door de raad van bestuur wordt georganiseerd. Dat zijn de twee belangrijkste taken van het bestuur, het selecteren van ondernemers voor de leiding van de essentiële onderdelen en het houden van toezicht op hun samenwerking.
Is er geen samenwerking en synergie, dan heeft het megabedrijf geen bestaansrecht. In dat geval zijn de aandeelhouders en werknemers beter af als het wordt opgesplitst. Het enige voordeel is dan dat er door ondernemers wordt toegezien op de kwaliteit van de andere ondernemers in het concern want andere ondernemers kunnen dat door de bank genomen beter dan commissarissen of aandeelhouders.
Ook niet altijd trouwens, want toezien op de kwaliteiten van anderen is een toch een vak apart, dat niet iedere ondernemer beheerst. Naast het nadeel dat het mega bedrijf door iedere werkmaatschappij rekening moet worden gehouden met de belangen van andere onderdelen staat het nog veel grotere nadeel dat de verantwoordelijke managers van de werkmaatschappijen niet alleen naar de markt moeten kijken, maar ook naar de instructies van hogerhand. Dat betekent dat grote bedrijven alleen verantwoord zijn als daar grote voordelen tegenover staan in de vorm van synergie.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s