De Franse presidentsverkiezingen.

Dit zijn de tien kandidaten waarvan er morgen twee over zullen blijven. De volgorde is die van de beste kansen voor het overleven van de eerste ronde volgens Frankrijk deskundigen, plus de belangrijkste programmapunten van de kanshebbers.
Le Pen: Frankrijk voor de Fransen, grenzen dicht, onderhandelen over een mogelijke Frexit en misschien afstand doen van de euro. Beperking aantal migranten, geen volgmigratie meer en protectionistisch beleid.
Macron : Franse samenleving transformeren, door veranderingen op de arbeidsmarkt. De regelgeving verminderen en de arbeidskosten verlagen. Verlaging van de werkloosheid van 10 naar 7 procent van de beroepsbevolking. Besparingen bij de overheid van 60 miljard per jaar.
Fillon: wil een half miljoen overheidsbanen schrappen en de macht van vakbonden inperken. Afschaffing van de 35-urige werkweek en verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 65 jaar.
Jean-Luc Mélenchon: betere verdeling van de welvaart, terugtrekking uit Europese verdragen en meer aandacht de veranderende energiemarkt. Goede spreker, maar extreem links.
Benoît Hamon, parti socialiste: kansloos.
Jean Lassalle
Nicolas Dupont Aignan
Nathalie Arthaud
Jacques Cheminade
Philippe Poutou
Doorgaan naar de tweede ronde wil niet noodzakelijk zeggen dat de kans om president te worden dan ook groot is. Wilders zou hier in Nederland uit een groep van tien politici als een van de besten scoren, maar nooit regeringsleider worden. Dat ligt voor Marine Le Pen net zo. Te veel mensen zijn mordicus tegen. Dat betekent dat de kansen van de tweede daardoor meteen wel hoog zijn, behalve wanneer dat Mélenchon zou zijn. Die is even extreem als Le Pen, maar dan links in plaats van rechts.
De twee grootste kanshebbers lijken daarom Macron en Fillon te zijn. Tegen Fillon is in de pers campagne gevoerd door breed uit te spinnen dat hij zijn vrouw een salaris betaald heeft uit geld waar hij voor politieke doeleinden over beschikte. Dat is een Franse gewoonte waar een fors percentage van de politici zich schuldig aan maakt, maar het heeft Fillon wel behoorlijk beschadigd.
Macrons ouders waren beiden academici. Zijn middelbare school was achtereenvolgens het katholiek lyceum in Amiens en het beroemde Lycée Henri-IV in Parijs. Het vergelijkend examen voor de École Normale Supérieure haalde hij niet, maar dat is de enige tache op zijn écusson. Hij haalde wel het examen van het Institut des Sciences Politiques, een van de andere grandes écoles. Daarna heeft hij de hogere ambtenaren opleiding gevolgd van de École nationale d’administration (ENA). Hij heeft tenslotte filosofie gestudeerd in Nanterre. Qua academische achtergrond ongeveer het beste wat Frankrijk heeft te bieden.
Na zijn opleiding bij de ENA werd hij inspecteur des finances, wat geldt als de meest aanzienlijke ambtelijke functie in Frankrijk. Betere ambtenaren dan de inspecteurs de finances heb ik inderdaad nooit meegemaakt, niet in Frankijk maar ook niet daarbuiten.
Als Macron president wordt hebben ze in Frankrijk niet te klagen, zou je zeggen, maar persoonlijk is hij niet erg populair Te afstandelijk en ook wat te elitair. Maar krijgt hij na Le Pen de meeste stemmen dan wint hij de tweede ronde. Dat geldt natuurlijk ook voor de meeste anderen.
Wanneer je alleen naar de programma’s kijkt dan zou ik geloof ik voor Le Pen gaan. Wie de werkloosheid in Frankrijk fors wil verminderen zal moeten beginnen met vijf miljoen nutteloze Algerijnen kwijt te raken, plus nog een paar miljoen andere moslim immigranten. Dat scheelt meteen ook fors in de criminaliteit. Om de nieuwe immigratie te verminderen is het verbieden van volgmigratie een uitstekend middel. Een Frexit zal wel niet gebeuren, maar aan een grondige reorganisatie van de EU is grote behoefte en het aankondigen van een mogelijk Frexit zou de zaak in beweging kunnen brengen. De Euro is de belangrijkste oorzaak van de stagnatie in Europa. Frankrijk zou misschien in een door Duitsland gedomineerde Euro kunnen blijven als het hervormingsbeleid van Macron of Fillon zou worden uitgevoerd, maar met de vakbonden zoals die nu in Frankrijk opereren is het land beter af zonder euro.
Eigenlijk denk ik dat het voor Frankrijk het beste zou zijn als Macron de volgende president wordt, maar dan op voorwaarde dat er straks een parlement komt waar hij mee samenwerken kan.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Franse presidentsverkiezingen.

  1. Jan Govaert zegt:

    De ironie van de geschiedenis wll dat Hollande indertijd president is kunnen worden dankzij de stemmen van extreemrechts. Marie Le Pen, een intelligente vrouw, had haar kiezers voor de tweede ronde de opdracht gegeven om voor Hollande te stemmen omdat ze wist dat haar partij daarna veel meer zou kunnen groeien dan onder een Sarkozy als president die in dezelfde vijver viste als haarzelf.
    Als heden Fillon de tweede ronde niet haalt en hij geeft zijn gefrustreerde kiezers ook de opdracht om voor Le Pen te stemmen dan zou het kunnen dat deze dame president wordt in plaats van het engelengeslacht Macron. Het is een probabiliteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s