Herbert Morrison

De Engelse Labour party van na de oorlog kende twee antipoden, Hugh Gaitskell en Herbert Morrison. Waarschijnlijk beschikten ze over een vergelijkbare competentie maar voor het overige kon je geen twee mensen hebben in dezelfde partij die minder op elkaar leken. Herbert Stanley Morrison, later Baron Morrison of Lambeth, was een proleet en het levende bewijs dat het open systeem dat de adel er in Groot Brittannië op na houdt ook zijn drawbacks heeft. Een minder nobel persoon dan Morrison was is moeilijk denkbaar.
Gaitskell was geliefd bij iedereen, inclusief zijn politieke tegenstanders onder de Tory’s. De beste premier die we nooit gehad hebben werd er van hem gezegd. Morrison werd gehaat door iedereen, inclusief zijn eigen premier Attlee.
Gaitskell had een uitstekende opvoeding gehad en had voorbeeldige manieren. Morrison was een onbeschofte vlerk en had geen opleiding genoten van enige betekenis. Gaitskell was upper middle class, Morrison was een proletarier uit de sloppen. In het Verenigd Koninkrijk is vanouds het verschil tussen de hogere en de lagere klassen in de samenleving veel groter dan in andere Europese landen en met name ook veel groter dan in ons eigen land. Maar Morrison zou hier in Nederland nooit in de Tweede Kamer zijn gekomen. Hij profiteerde van het Engelse kiesstelsel, waarin de steun van de plaatselijke bevolking in een kiesdistrict belangrijker kan zijn dan iemands standing in de partij.
Conservatieven uit de upper class kunnen vaak voortreffelijk overweg met communisten en andere extreem linkse politici. Maar voor Morrison had ook in die kringen niemand een goed woord over. Om iemand te vinden die meer gehaat werd dan Morrison moest je terug naar Guy Fawkes of nog verder terug in de geschiedenis.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in beschaving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s