Grunberg over gewone mensen.

‘Meningen die mensen erop na houden kunnen net zo goed een gevolg zijn van een sociaal economische achterstand als van het eten van frikadellen’.
Dat schreef Arnon Grunberg In de Volkskrant van 20/12/11.
In het midden latend wat precies de belangrijkste oorzaak was zei hij toen iets dat me de moeite van het bespreken waard lijkt.
Hij vond dat de door hem geconstateerde achterstand moest worden weggewerkt, die achterstand in meningen dus. Niet de sociaal economische achterstand, maar de achterstand in opvattingen. En hij vervolgde: ‘Er is geen principieel verschil tussen de Marokkaan in Osdorp die zich geen Nederlander voelt en de Nederlander in Maassluis die zich geen Europeaan voelt’.
Grunberg is niet de enige geglobaliseerde Nederlander en zeker niet de enige die vindt dat mensen die zich nog als Nederlander identificeren een beetje achterlijk zijn en daarom geholpen zouden moeten worden. Het zit globalisten die in de tachtiger en negentiger jaren zijn opgevoed dwars dat het juist de minder bedeelden in de samenleving zijn die in meerderheid Nederlands blijven denken. De minderbedeelden hebben in de maatschappelijke ethiek van de globalisten altijd een belangrijke plaats gehad Dat was de doelgroep van de politiek van progressief Nederland en juist die minder bedeelden zouden daarom beter moeten weten. De progressieve Nederlander is een tikje in ze teleurgesteld.
Ik denk niet dat Grunberg zich ooit heeft afgevraagd hoe de samenleving in elkaar zit waar hij op zo’n vanzelfsprekende manier van profiteert als hij weer eens in Nederland is. Dat kan hij misschien ook moeilijk want zelfs agogen en sociologen blijken er moeite mee te hebben. Het wordt op hun faculteiten ook niet helder onderwezen.
Wie niet zo rijk is dat hij zich zonder moeite ergens anders in kan kopen is voor zijn overleven afhankelijk van de samenleving waar hij woont. Als hij wel rijk genoeg is en weg gaat, komt hij in zijn nieuwe samenleving overigens weer in een zelfde positie terecht.
De bakker hier is Nederlands en de woningbouwvereniging waar je je huis huurt ook. De ziekenhuizen zijn Nederlands, de bijstand is Nederlands en Shell is misschien dan wel internationaal maar de Shell pompen zijn weer Nederlands en de voorraden en het brandstofdistributiesysteem ook. Alles waar je voor je dagelijks leven op vertrouwt is in Nederland gemaakt of wordt hier centraal op voorraad gehouden en gedistribueerd. Het fijnmazige netwerk dat van de samenleving een biologische entiteit maakt kan in ingewikkeldheid wedijveren met een eukariotische cel of met het lijf van een zoogdier. Die samenleving is Nederlands en niet Europees of globalistisch.
Nederland profiteert van de Europese samenwerking maar is daar voor zijn overleven niet van afhankelijk. Als morgen de poorten van de EU in Brussel zouden worden gesloten zou er voorlopig helemaal niets gebeuren. Zou de Nederlandse overheid ophouden te functioneren dan zou ik mijn fiets pakken en naar Duitsland of België rijden en wel zo snel mogelijk[1]. Zonder een Nederlandse overheid wordt het chaos hier en geweld. Zonder Brussel gaat het prima, al zou er een verarming optreden en zouden we de samenwerking met de buren snel opnieuw en dan op een andere manier moeten gaan organiseren.
Mijn indruk is dat Grunberg meende wat hij zei, maar het wat luchthartig formuleerde zodat hij kritiek op zijn mening kon negeren. Hij is een vertegenwoordiger van een Nederlandse geglobaliseerde elite, die geen onderscheid wil maken tussen Nederlanders en buitenlanders en als consequentie het Nederlands nationalisme wil laten oplossen in een soort Europees besef dat we met al die niet-Nederlanders zouden kunnen delen. Maar de minder bedeelden in de samenleving hebben heel goed door dat zij de optie niet hebben om het vliegtuig te pakken en naar hun huis in New York te gaan als het hun hier niet meer bevalt. Zij moeten die Nederlandse samenleving overeind houden om zelf te kunnen overleven en dat geldt voor Grunberg niet, al zou hij zonder Nederland natuurlijk wel veel minder boeken verkopen.

[1] Niet de auto, want de autowegen zouden snel vast staan en binnen de kortste keren zou je geen benzine meer kunnen krijgen. Dan liever de fiets en mijn vrouw achterop, blikje met boterhammen en een fles drinkwater in de fietstassen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, maatschappelijk, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.