De Brusselse depressie.

De depressie waar Europa de laatste tien jaar mee zit hebben we te danken aan Brussel en aan de euro. Als de zuidelijke landen zouden kunnen doen wat ze al eeuwen doen, hun gebrek aan begrotingsdiscipline compenseren door een devaluatie van hun munt en een daarop volgende inflatie, dan zouden we die economische depressie nu niet hebben. Maar dan zou Europa natuurlijk ook geen gemeenschappelijke munt meer hebben.
Brussel maar ook onze eigen politici menen dat het behoud van de euro voor alle deelnemende landen belangrijker is dan het cureren van de economische problemen op de Zuidelijke schiereilanden en in Frankrijk. Voorlopig geloven de financiële markten nog dat Draghi woord zal houden en alles zal doen wat nodig is om de euro overeind te houden. Zoals bekend is wat hij doet – het inkopen van zuidelijk schatkistpapier en het toestaan dat Griekenland euro’s drukt – een criminele overtreding van het stabiliteitspact. Helaas hebben bestuurders van de ECB immuniteit, zodat een man als Draghi niet kan worden aangepakt.
Maar op het moment dat Duitsland er een eind aan wil maken komt er ook een einde aan en dat zal dan een stuk erger zijn dan wat er gebeurd was als we vijf jaar geleden hadden geconstateerd dat het niet ging lukken met die euro.
We hadden gewoon Griekenland failliet moeten laten gaan en de andere zuidelijke landen uit de euro moeten laten stappen. Het was an een financiële ramp van grote omvang geworden, heel duur, maar toch minder duur dan wat ons nu te wachten staat.
Het is een misvatting om te denken dat de zuidelijke schulden niet verder op zullen lopen, zolang ze in de eurozone blijven. Ook het kwijtschelden van de Griekse schulden gaat niet helpen. Er komen gewoon weer nieuwe want Griekenland geeft structureel meer uit dan het verdient, wie denkt dat het anders is of worden gaat, die vergist zich. Het is ook een vergissing om te menen dat de rente altijd zo laag zal blijven als vandaag. Bovendien, ook met lage rentes worden de betalingsbalansen ginds niet beter en de bezuinigingen die men daar belooft door te voeren stuiten op zoveel verzet van de bevolking, dat die nooit uitgevoerd gaan worden zoals de Troika dat wilde.
Als we nog veel langer zo door gaan wordt het niet alleen het einde van de euro maar van de hele EU. De koers die de EU nu volgt is een zelfmoordkoers. De bevolking van Europa voelt aan dat het verkeerd gaat lopen en dat is de belangrijkste reden voor het algemene gebrek aan vertrouwen, ook in de Noordelijk landen, waar economisch geen enkele andere reden voor pessimisme te bedenken zou zijn. We zouden nu moeten investeren want er zijn nieuwe toepassingen genoeg te bedenken met de technologieën die de laatste decennia zijn ontwikkeld. Maar we houden de hand op de knip en we vernieuwen niet, omdat we Brussel niet vertrouwen en onze eigen overheden eigenlijk ook niet zo.
Het is te hopen dat nu snel van de nood een deugd gemaakt wordt, dat we Brussel afschaffen en overstappen op een rationele manier van samenwerken in Europa, zonder Barroso’s of Junckers, zonder Italiaanse presidenten van de ECB en zonder een Brussels parlement van nutteloze zaken.
Problemen genoeg in Europa, maar het probleem Brussel is van eigen maaksel en volkomen onnodig. Hoe sneller we daar van af raken hoe beter.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s