Wilders is een democraat.

Waar Wilders ten onrechte nooit krediet voor gekregen heeft is de slimme manier waarop hij de ultra rechtse krachten buiten de deur heeft weten te houden, die nu Frauke Petry van de Duitse anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland, of AfD, de kop gekost hebben.
Zoals hier de SP en de PVV de ultra’s aan beide kanten van het spectrum neutraliseren, zo deed de AfD dat tot nu toe voor Duitsland, maar de AfD is ‘democratisch’ georganiseerd en kon Petry dus naar buiten werken. De PVV heeft maar twee leden, Wilders en een door hem beheerste stichting en daar kan het dus niet.
Als Petry het zonder de ultra’s had kunnen stellen die de partijvergaderingen beheersen dan had ze, net als Wilders, een alternatief kunnen blijven voor kiezers die zich tegen de regering willen richten, maar zonder dat ze zich ook meteen tegen de samenleving uitspreken.
Bij een ‘grosse Koalition’ zoals ze die nu in Duitsland hebben is het hebben van een alternatief een democratisch vereiste. Op wie zou je anders moeten stemmen als je tegen Merkel bent in Duitsland dan op Petry? Niet op Merkels bondgenoot de SPD. Dat heeft alleen maar tot gevolg dat er de volgende keer een of twee SPD ministers meer in het kabinet zitten en daar is niemand mee geholpen.
Nee Wilders zorgt wel degelijk voor een democratisch alternatief en het is jammer dat dit aspect aan de media lijkt te ontgaan. Jammer dus ook voor Duitsland en voor Petry.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s