Het nieuwe kabinet.

De besprekingen met GroenLinks gaan geen kabinet opleveren. Dat stond voor ze begonnen al vast, maar die besprekingen waren onderdeel van de rituele dans na de verkiezingen.
GroenLinks is geen serieuze partij. In dat opzicht lijkt ze op de PVV van Geert Wilders, maar GroenLinks staat nu eenmaal in een lange progressieve traditie en dat doet de PVV niet. Dus wel onderhandelen met GroenLinks, maar dat levert dan niets op. Met de PVV wordt geen coalitie gevormd maar er zou best weer eens een gedoogconstructie kunnen komen. Niet zoals de vorige keer, toen Wilders het kabinet plotseling liet vallen terwijl nog altijd niemand begrijpt waarom. Nee, dit keer zou het kabinet op een vaste meerderheid moeten kunnen rekenen maar daarnaast een comfortabele meerderheid moeten krijgen door het gedogen van Wilders. Dat kan als CDA , VVD, D66 en CU een kabinet vormen. Dat zou 76 zetels hebben in de Tweede Kamer en 38 in de eerste. Dat is net genoeg. Welke eisen Wilders zal stellen voor zijn gedogen, weet ik niet en dat weet de formateur waarschijnlijk ook niet. Daar zit dus nog een stuk onzekerheid.
Als U mij vraagt wat er tegen zo ‘half gedoog’ kabinet is dan zijn dat twee dingen. Het eerste is de tegenstelling tussen CU en de rest op zaken die de religie aangaan. Het betekent waarschijnlijk dat er onder het nieuwe kabinet weer niets gedaan kan worden aan het elimineren van de islam als gelijkberechtigde godsdienst. Dat islamscholen niet gesloten kunnen worden , moskeeën met minaretten niet worden afgebroken en gewelddadige moslimbuurten niet worden aangepakt.
Het tweede bezwaar is dat je Pechtold in je kabinet krijgt en dat lijkt me geen pretje. Maar dat zou hoe dan ook niet te vermijden zijn en Rutte is iemand die met iedereen overweg kan, dus misschien ook nog wel met Pechtold.

 

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, politiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het nieuwe kabinet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.