De Eerste Wereldoorlog.

Wie op Wikipedia de bibliografie van de eerste wereldoorlog doorneemt is wel even bezig. Toch is de lijst met boeken die je daar aantreft, om het zo maar eens uit te drukken, een druppel op een gloeiende plaat. Er is geen onderwerp behalve de bijbel waar zoveel over geschreven is als over World War I. En nog steeds snapt niemand waarom die werd gevoerd.
Ook na de tweede Wereldoorlog bleef de eerste de aandacht van de historici en deskundigen vast houden. Vooral denk ik, omdat het een oorlog was zonder enig nut, met de meest vreselijke gevolgen, terwijl eigenlijk niemand hem gewild had en omdat hij alleen maar heeft plaats kunnen vinden door een aaneenschakeling van afgrijselijke blunders.
Het enige land dat hem aan zag komen en geprobeerd heeft om de avalanche te stoppen was Engeland. Maar van Frankrijk moet je vaststellen dat het de oorlog bevorderd heeft en hem zag als een mogelijke revanche voor 1870. Van Duitsland kun je vaststellen dat het op een erg ongelukkig moment een wel erg incompetente regering had. Maar niemand ging vrij uit. Ook Engeland eigenlijk niet, want ondanks dat men daar de gevaren zag en er ook wel voor gewaarschuwd heeft, heeft ook dat land niet ingegrepen toen het nog kon.
Als Engeland zijn verdragen met Frankrijk had opgezegd en dat land een oorlogsverklaring had gestuurd voor het geval het Duitsland aan zou vallen en als het daar Duitsland van op de hoogte had gesteld, dan was er mogelijk nog wel een oorlog met Rusland geweest maar geen eerste wereldoorlog.
Frankrijk heeft door die oorlog zijn status als grote mogendheid verloren. Dat land, dat eeuwenlang buiten Europa als de kern van de westerse wereld werd gezien, is er na de eerste wereldoorlog nooit meer boven op gekomen. Het geldt nu definitief als een mogendheid van de tweede rang. Ook Engeland, dat zich zo ten onrechte mee heeft laten slepen aan de kant van Frankrijk is een hele generatie van zijn elite kwijt geraakt en ook daar betekende dat het einde van het land als wereldmogendheid.
Rusland is ten prooi gevallen aan de communisten. De Donau monarchie heeft opgehouden te bestaan en alleen Amerika is uit de strijd gekomen als een nieuwe grote mogendheid.
Oostenrijk Hongarije heeft de misdaden van Servië willen aangrijpen om dat land te annexeren en haar hegemonie over Midden Europa te versterken. Duitsland vond dat het Oostenrijk niet in de steek kon laten. Frankrijk zag een kans op revanche voor 1870. Rusland wilde de hegemonie over Oost Europa naar zich toe trekken. Maar geen van al die politieke wenselijkheden woog op tegen de risico ’s die een wereldoorlog met zich mee bracht. De meer intelligente politici en diplomaten uit die dagen begrepen dat ook wel, maar de regeringen begrepen het niet en ze wankelden met zijn allen blind de afgrond in.
Europa is de eerste wereldoorlog nooit te boven gekomen.Het s[peelt nu op het werled toneel een tweede viool en dat is allemaal een gevolg van die stupide eerste wereldoorlog.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.