Bail outs.

Cees Andriesse, een emeritus hoogleraar Energiefysica uit Utrecht vond mijn kritiek op windmolens ten onrechte. Hij zei: Dat ze bij rechts zo over windenergie mopperen (dat die duur en lelijk zou zijn) is volgens mij erg kortzichtig.
Een rechtse lezer van mijn blog sprak mij daarop aan en vond het typerend voor de manier waarop in Nederland discussies worden gevoerd door overheid en elite. Wie meent dat windmolens geen toekomst hebben wordt zonder tegenargumenten afgeserveerd. De redelijke stelling dat ze, ondanks de enorme energie die de wind in onze contreien op kan leveren, door de kosten van bouw en onderhoud niet zullen kunnen concurreren tegen andere en goedkopere vormen van energieopwekking, werd volgens hem te gemakkelijk weggewuifd.
Nu vind ik persoonlijk dat je van iemand niet mag verwachten dat hij in een reactie op een stukje op een blog een wetenschappelijke verhandeling gaat houden. Andriesse zal heus wel meer behoorlijke argumenten hebben dan de aanwezigheid van wind aan de Nederlandse kust. Maar de betrokken lezer is niet de enige die vindt dat men in Den Haag[1] te weinig naar ze luistert.
Ik kreeg een dezer dagen van een andere lezer kopie van een aantal stukken die hij, in reactie op een uitnodiging van de Tweede Kamer, had opgestuurd naar Den Haag. Hij verwachtte niet dat er ooit op zou worden gereageerd. In een ervan riep hij het Nederlandse parlement op geen wijzigingsverdragen te ratificeren voor die door de Duitse Bondsdag waren aan genomen en door het Hof in Karlsruhe op hun grondwettelijkheid gecontroleerd. Dit deed hij naar aanleiding van de uitzonderingspositie die Duitsland wel en Nederland niet had bedongen bij de ratificatie van het ESM verdrag. Wij en andere Noordelijke landen kunnen nu in de positie terecht komen dat we de bedragen die Duitsland op grond van zijn uitzonderingspositie niet betaalt voor onze kiezen krijgen. Ik heb de materie zelf niet in detail bestudeerd, maar het is een serieuze stukjesschrijver dus ik ga er van uit dat hij gelijk heeft.
In Nederland geldt zo’n ratificatie wet en het achterliggende verdrag ook, al zou de inhoud in strijd blijken te zijn met onze grondwet en een constitutioneel Hof hebben we hier niet.
Ik vind dat een parlement zich van dit soort kritiek iets aan hoort te trekken ook zijn ze het er daar niet mee eens. Natuurlijk kun je als overheid niet overal op reageren, maar er zou een orgaan van de overheid moeten zijn die de opvattingen van het publiek en de bijbehorende argumenten verzamelt op een manier dat de overheid er in grote lijnen wel op kan reageren.
In een ander stuk wees hij op de stelselmatige schending van precies die onderdelen van de Europese verdragen die waren opgenomen om aarzelende lidstaten over de streep te trekken. Het toelaten van Griekenland tot de EU bijvoorbeeld, ondanks dat de staatsschuld ook toen al bijna het dubbele was van de toegestane zestig procent van BNP. De bail out van Griekenland, ondanks een verbod daartoe in het oprichtingsverdrag van de ECB. Een president van de ECB die stelselmatig toezeggingen doet zonder voorafgaande toestemming van zijn medebestuurders en de toezichthouders.
Hij vindt dat de Nederlandse overheid op zijn minst van iedere schending van het verdrag publiekelijk nota hoort te nemen. Dan kan zij zelf, als dat ooit nodig mocht zijn, haar niet conveniërende verdragsbepalingen met meer succes bestrijden.
Niet dat hij op dat punt erg optimistisch is. Hij wees erop dat Italië en Griekenland vrij ongehinderd de voorschriften van het stabiliteitspact naast zich neer konden leggen, maar dat aan Litouwen de toegang tot de eurozone was geweigerd omdat het land in een periode van twee jaar een kwartaal lang een fractie van een percent van de voorgeschreven norm was afgeweken.
Hij begrijpt best dat Eurofiele politici andere afwegingen maken dan hij en dat zij misschien ook wel de belangen van Nederland anders inschatten, maar hij vond dat er naar zijn argumenten en die van andere rechtse Nederlanders serieuzer hoort te worden geluisterd.
Wat hem dwars zit is dat berichten waar men van zou kunnen verwachten dat ze bij de meerderheid van Nederlanders slecht vallen stelselmatig worden verzwegen of op de achterpagina behandeld. Zo vraagt hij zich af hoeveel mensen hier weten dat het Europees Stabiliteitsmechanisme eenzijdig de garantiebedragen kan verhogen, dat wil zeggen zonder toestemming van de Nederlandse belastingbetaler of diens vertegenwoordigers.
Als hij daar in zijn publicaties op wijst wordt hij of genegeerd of uitgemaakt voor eurofoob, eurosceptisch en anti-Europa. Daarbij doen ze net of hij tegen een Europese samenwerking zou zijn wat helemaal niet het geval is.
Naar aanleiding van de bail outs citeert hij Paul Volcker, een van de adviseurs van oud president Barack Obama: ‘Bail-outs veroorzaken moreel verval: zij geven een signaal af aan Eurozone landen dat zij rustig onverantwoorde risico’s kunnen nemen en als die risico’s worden bewaarheid, dan betalen de belastingbetalers in andere landen de schade, ook in de toekomst. Het gevaar is dat de verspreiding van dit moreel verval de eurocrisis nog veel groter maakt.’
Bij de invoering van de euro zijn er beloftes gedaan. We zouden meer werkgelegenheid, meer welvaart, een sterke en stabiele munt krijgen. We zouden sterker staan tegenover landen als China, Rusland, India e.d. waardoor de volkeren van Europa nader tot elkaar zouden komen.
Geen van deze voorspellingen zijn uitgekomen.
Ik vind dat de lezer gelijk heeft met zijn hoofdstelling, dat er te weinig naar zijn soort mensen wordt geluisterd. Juist als je het op onderdelen niet met hem eens bent is er reden om wel naar hem te luisteren. Opvattingen waar je het van te voren al mee eens bent kun je overslaan, maar afwijkende meningen horen je aan het denken te zetten, als ze, zoals deze, behoorlijk worden beargumenteerd.

[1] Andriesse moet maar even voor lief nemen dat hij als autoriteit onder het hoofdje ‘Den Haag’ wordt gerangschikt

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in energie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.