Slavernij en oorlog.

De tegenwoordige Belgen hoor je er niet meer over dat Julius Caesar de Keltische stam van de Belgae deels heeft uitgemoord en de rest verkocht heeft als slaaf. Dat was nog eens genocide en mensenroof op grote schaal. Maar Caesar wordt nog steeds met enthousiasme gelezen op Belgische gymnasia.
Afro-Europeanen horen niet te worden opgezadeld met een soort romantische verering voor het slachtofferschap van hun voorouders, dat staat hun integratie alleen maar in de weg. Piet, de broer van Fred Emmer, schreef in de Volkskrant[1] over de slavenhandel. Die zou minder profijtelijk zijn geweest dan vaak wordt beweerd. Verder merkt hij op dat naar aanleiding van de herdenkingen van de tweede wereldoorlog en de bezetting niemand zich ooit afvraagt of die voor de Duitsers profijtelijk zijn geweest.
Persoonlijk vind ik dit twee non issues van Emmer. De slavernij is zo oud als de wereld en als die niet profijtelijk was geweest dan had hij het niet zo lang uitgehouden. De slaven die aan de westkust van Afrika eerst door Portugezen en Spanjaarden en later ook door Engelsen en Nederlanders werden gekocht van hun zwarte landgenoten hadden om te beginnen een kostprijs van nul. Die gevangenen die verkocht werden waren er toch. Ze waren het gevolg van de constante oorlogen in de binnenlanden en het alternatief voor hun verkoop was executie. Voor de meeste slaven gold dat de verkoop hun het leven heeft gered. Later zullen er zeker aparte slavenraids zijn opgezet, vooral als de markt een tijdje erg gunstig was, maar zoiets kostte geld en het risico was behoorlijk groot. Zo’n oorlog kon anders aflopen dan verwacht en dan was je zelf het haasje. Men mag er dus wel van uitgaan dat verreweg de meeste slaven aan het bestaan van de westerse slavenhalers hun leven te danken hebben gehad. Positief dus in plaats van negatief.
Dat gold later niet voor de kinderen van die slaven en niemand zal het instituut van slavernij als zodanig verdedigen. Maar de westerse landen hebben de slavernij niet uitgevonden; die hebben hem juist afgeschaft. We hebben het slaven houden natuurlijk ook niet voor niets afgeschaft, want de ellende die de slavernij veroorzaakt heeft was groot, maar punt blijft dat juist die eerste generatie slaven er voordeel bij gehad heeft.
Wat de oorlog betreft en de bezetting, die zijn niet van een standpunt van profit of non profit te beoordelen. Er bestaat geen twijfel over dat oorlog een kapitaalvernietiging op grote schaal is, voor de winnaar vaak net zo zeer als voor de verliezer. Oorlog voeren gebeurt om heel andere redenen dan voor het maken van winst en de bezetting is een onderdeel van de oorlog.
Over die bezetting van Nederland in de tweede wereldoorlog valt nog wel iets anders op te merken. Die was heel wat beschaafder dan de bezetting van Polen en de Oekraïne. Joden en zigeuners werden afgevoerd en vermoord. Jongere mannen moesten gaan werken in Duitsland. Maar andere Nederlanders werden met rust gelaten. Er werden wel represailles genomen tegen Nederlandse verzetsmensen, maar daar bleef het dan ook bij. Het gaat te ver om te zeggen dat we een rechtsstaat waren tijdens de oorlog, maar wie zich gedeisd hield had in het algemeen van de Duitsers niet zo veel te vrezen[2].
Toch waren de Nederlanders doodsbang, ook als ze niets deden waar Duitsers op plachten te reageren. Kennelijk was het geweld dat potentieel aanwezig was genoeg om iedereen angst aan te jagen en herinnert iedereen die de oorlog heeft meegemaakt dat als een tijd van angst en machteloosheid.

[1] Van 5/7/12
[2] Mijn familie was in dat opzicht een uitzondering. Van de vijf kinderen van mijn oma hebben er maar twee de oorlog overleefd.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.