Meer en minder waard.

Het gaat niet aan om een mens als minderwaardig te beschouwen omdat hij Jood is of Marokkaan, maar ik zie niet in wat er op tegen is om de ontvoerders van Heineken minderwaardig te noemen. Minderwaardig is geen erg gelukkig woord, zoals Marcel van Dam merkte toen hij Pim Fortuijn zo noemde. Misschien kun je beter slecht zeggen, maar je bedoelt dan toch het zelfde.
Crimineel, dat mag ook van mij, maar dat is een kwestie van woordgebruik, niet van betekenis. Als ik president Obama of Moeder Teresa een vredesprijs geef wanneer ik het Noors Nobelcomité ben, dan is dat niet omdat die beiden zo veel aan de wereldvrede hebben bijgedragen. Dat is omdat men ze als mensen hoger inschat dan het gemiddelde. Men acht ze een goed voorbeeld voor anderen. Meer waard als het ware. Toch zijn er mensen die vinden dat je van niemand zeggen mag dat hij meer of minder waard is dan een ander. Van Nieuwenhoven van de PvdA beweerde namens haar partij iets dergelijks ooit in de Volkskrant[1].
Wie met de reclassering praat krijgt de indruk dat bij criminologen daar net zo over wordt gedacht als in de PvdA. Ook daar heeft men de criminele medemens even hoog als ieder ander. De meeste gewone mensen en ook de meeste criminelen vinden dat iemand die strafrechtelijk wordt veroordeeld omdat hij, wetende wat goed en kwaad is, voor het kwade heeft gekozen, zijn verdiende straf krijgt als hij veroordeeld wordt. Dat houdt in dat hij bij andere mensen wordt achtergesteld. Hij krijgt een gevangenisstraf en daarna een strafblad. Hij is dan ook officieel minder dan een ander. Dat is de strekking van de straf.
We leven in een bureaucratische maatschappij waar regels hun eigen leven zijn gaan leiden. Het zal daarom best voorkomen dat iemand ten onrechte in het gevang zit, bijvoorbeeld omdat wat hij gedaan heeft geen gevangenisstraf rechtvaardigt[2], maar dat zijn toch uitzonderingen.
Wilders is iemand die zich verzet tegen het toenemende geweld en dreiging met geweld in de samenleving. Hij zegt al heel lang hardop wat de PvdA nu ook wel eens zegt, n.l. dat de criminaliteit onder allochtonen hoger is dan onder autochtonen, veel hoger. Daarbij is er iets opvallends aan de hand. De Surinamers hebben opvallend lagere criminaliteitscijfers dan de Antillianen en dat lijkt op het eerste gezicht een raadsel. Maar elimineer je de Europeanen en de Aziaten uit de Surinaamse bevolking dan loopt het restant weer keurig in de pas.
Wat Wilders door de PvdA’ers vooral wordt kwalijk genomen is dat hij een verband legt tussen de islam en de criminaliteit. Persoonlijk denk ik dat ze op dat punt gelijk hebben, maar ook weer niet helemaal. Uit het voorbeeld van de Bijlmer blijkt wel dat criminaliteit geen exclusieve moslim eigenschap is. Ik denk dat de mens van nature tot het kwade is geneigd, vooral de jonge mens van het mannelijk geslacht. Precies zoals de christelijke kerken altijd hebben beweerd. Het kwade dan te verstaan als ongeremde agressiviteit. Het zou best zo kunnen dat de ene soort samenleving een betere sociale controle uitoefent op haar leden dan de andere. De samenleving die we oorspronkelijk hier in Nederland hadden was daar redelijk goed in. Dat had ook wel zijn saaie en kleurloze aspecten, maar de wijken met de nieuwe Nederlanders hebben gewoon te weinig van die controle.
Als Wilders dus constateert dat we de cultuur van die wijken moeten veranderen als we van de criminaliteit daar af willen dan heeft hij het gelijk aan zijn kant. Marcouch, die deelraadvoorzitter is geweest in Amsterdam West heeft wat aan die sociale controle proberen te doen maar zonder veel succes. Een van de redenen overigens waarom hij daar niet als lijsttrekker werd herkozen. Zijn nadruk op de noodzaak van verandering had toch min of meer hetzelfde effect als de aanklacht van Wilders: zijn kiezers en landgenoten waren niet blij met het stigma dat hun werd opgeplakt en ze kozen iemand anders die wat rustiger was in zijn benoeming van de wijkproblemen en beter aansloot bij wat de imam in het Vrijdaggebed beweerde..
Dat is de belangrijkste reden dat de PvdA zo weinig opgeschoten is met haar kruistocht tegen Wilders. Eigenlijk met name omdat hij gewoon gelijk heeft op het punt van de criminele wijken. En ook wel wat betreft de moslimcultuur in Nederland die tekort schiet in de sociale controle van de vele jonge Turkjes en Marokkaantjes.
Ik denk dat leden van de PvdA uit de politiek of de rechterlijke macht veel zouden kunnen opsteken als ze zo nu en dan eens over een markt in een van de grote steden zouden lopen. Dan zouden ze zien dat nieuwe en oude Nederlanders prima met elkaar over weg kunnen en niets discriminatie, zolang je er maar zorgt dat ze met elkaar blijven omgaan en ze niet ieder in een apart hok zet. Nederland is altijd heel goed geweest in de omgang met vreemdelingen als het er maar niet opeens plaatselijk te veel zijn, zodat je opeens in een ander land lijkt te leven.
Wat een beetje paradoxaal is, is dat het over het algemeen allemaal erger lijkt als je het op de tv ziet dan wanneer je er zelf mee te maken hebt. Niet voor niets heeft Wilders vaak de meeste aanhang in steden en wijken met de minste allochtonen. Maar daarom heeft hij nog wel gelijk als hij de allochtonenwijken als de bron van het kwaad ziet en daarom hadden burgemeester Thomassen en zijn Rotterdamse college van B en W nog meer gelijk toen zij in een heel vroeg stadium geprobeerd hebben het ontstaan van dat soort wijken tegen te gaan. De fout die ons establishment toen gemaakt heeft door het beleid van deze PvdA burgemeester te frustreren met een beroep op de grondwet en internationale verdragen is ons allemaal duur te staan gekomen.

[1] Van 11/12/09
[2] Iemand kan in het gevang komen omdat hij vergeten is een verkeersboete te betalen, al hoor je er zelden van. Een civiele executie is nu eenmaal efficiënter. Waarom het toch in de wet is blijven staan is een bureaucratisch raadsel. Wie erop reageert met te zeggen ‘dat is helemaal geen gevangenis dat is hechtenis’, die onderstreept wat ik bedoel

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, geloof, geweld, maatschappelijk, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s