Vestia.

Op 28/2/12 ging het hoofdredactioneel artikel van de NRC over financiële debacles, onder andere die van Vestia. Vestia had er op gespeculeerd dat de rente stijgen zou en dat heeft de rente toen niet gedaan. Deïnde lacrimae, want de opties of termijncontracten die de woningbouwvereniging had aangegaan veroorzaakten toen margin calls en grote deposito’s, om de risico’s af te dekken.
Was dit nodig? Had Vestia de verwachte rentestijging niet rustig af kunnen wachten zonder risicovolle contracten te sluiten, waarmee ‘gewed werd’ op die stijging? Waarschijnlijk wel. Het ligt voor de hand dat het merendeel van de woningen die Vestia bezit zijn gebouwd en gefinancierd in een tijd met veel hogere rentes. Dat zou betekenen dat ze op het ogenblik vooral winst maken met hun huren, omdat er minder rente betaald hoeft te worden dan er verdisconteerd zat in de huren die aan de bewoners berekend werden. Dat betekende dan dat het risicovolle gedrag met derivaten niets anders was dan speculatie om winsten te maken op een financieel terrein waar de directie eigenlijk geen verstand van had. Waar ze dus te grazen konden worden genomen door mensen die het spel beter begrepen.
Begreep de NRC wat er aan de hand was ? Zo te zien niet. Vestia is het boegbeeld van de woningbouwcorporaties, zei de NRC, omdat zij de grootste is!? Wat heeft dat er nu mee te maken? Wie op de paardenrennen of aan de roulettetafel gokt, wat het equivalent is van het gedrag van Vestia, kan net zo veel geld kwijt raken als bookmakers of croupiers hem toestaan.
Derivaten zijn bedoeld om risico’s in te dekken die een onderneming zelf niet lopen kan. Bij Vestia zou dat geweest zijn woningen die heel goedkoop met lage rentes gefinancierd zijn en die mogelijk straks geherfinancierd zullen moeten worden tegen veel hogere rentes. Dan is het aangaan van optiecontracten of termijncontracten beter dan niets doen en afwachten tot de rentes daadwerkelijk stijgen. Maar zit je ‘in de winst’, dan is er geen enkele reden om risico’s te nemen. Dan kun je rustig achterover leunen en afwachten hoe het loopt. Het ergste wat je overkomen kan dan is dat je wat minder winst maakt dan eerder verwacht, op een terrein nog steeds dat niet het jouwe is en waar je ook niet op afgerekend wordt.
Het gedrag van het bestuur van Vestia was onverantwoord risicovol, op het criminele af. Van een zwakke of zwakste schakel kan hier niet worden gesproken. En van een vergelijking met de banken die door de overheid uit de puree gehaald zijn al helemaal niet. Wat de overheid hier moest doen is orde op zake stellen binnen Vestia, en namens de collectieve schuldeisers een competente bewindvoerder aanstellen. Met een surseance of faillissement van Vestia was geen man overboord geweest, zolang de belangen van de huurders maar goed geregeld werden. De andere woningbouwverenigingen, die garanties hadden afgegeven, moesten uit de wind worden gehouden. De wettelijke regelingen waardoor de één garant kan komen te staan voor onverantwoordelijk gedrag van de ander moeten worden aangepast. Maar van een bedreiging van de economie, zoals bij de banken was hier geen sprake. Dat waarborgfond hoort alleen te werken voor risico’s die uit het beheer voortvloeien en niet voor speculaties.
Dat de rijkssteun voor de banken in 2008 te maken zou hebben gehad met de garantie aan de spaarders is een misvatting. Die steun had te maken met het in stand houden van de geldcirculatie die door het onderling wantrouwen tussen de banken dreigde te stagneren. Dat was een probleem van een heel andere orde. En wat het verschil is tussen geld en echt geld zou de NRC haar lezers ook eens uit moeten leggen. Ik begrijp dat in elk geval niet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s