Palestina.

Ik ben geen voorstander van de kolonisatie van de Palestijnse grond op de westerse Jordaanoever zoals die nu al decennia heeft plaats gevonden. Ik kan me voorstellen dat de Israëlische regering de nederzettingen ziet als vooruitgeschoven defensieve posten, als een bescherming tegen terroristen, maar zo’n nederzetting heeft iets onbehoorlijks, juist omdat het meer in de privésfeer dan in de publieke sfeer ligt.
Maar dat een vreedzaam samenleven van joden met Palestijnen of andere Arabieren een illusie is, ziet iedereen wel in, die zich ooit met het probleem heeft bezig gehouden. U meent misschien dat de Palestijnen die wonen in het Israël van vóór 1967 het tegendeel bewijzen, maar dat is gezichtsbedrog. Die mensen waren om te beginnen een positive selectie omdat ze de oproepen om te vluchten naast zich neer gelegd hebben. Bovendien hebben ze nu drie generaties onder Israëlisch bestuur geleefd. Daar leven ze in vrede en hebben veel hogere inkomens dan hun achterneven in Gaza of op de West Bank. Ze zijn in Israël, wat een joods land is, tweederangs burger en dat is natuurlijk onprettig, maar in een regulier Arabisch land leven is nog onprettiger. En in elk geval kunnen zij met eigen ogen zien dat de haatpropaganda, waarmee kinderen in Palestina worden opgevoed, op bedrog berust.
Maar bedrog of niet, die haat zal niet gemakkelijk meer verdwijnen. Ik ben daarom een voorstander van het ontruimen van de vluchtelingen kampen in Gaza en van de westelijke Jordaanoever, maar dan op een manier waardoor aan joden en Palestijnen beiden de mogelijkheid van een vreedzaam en productief leven wordt geboden.
Gaza is een van de kinderrijkste gebieden in de wereld. Dat komt omdat daar per kind subsidie wordt gegeven, terwijl er voor de mensen die er wonen niet erg veel betaald werk is. Kinderen zijn een inkomensbron, dankzij de VN en de westerse mogendheden die de kampen subsidiëren.
Iedereen zou beter af zijn als de Palestijnen een eigen gebied kregen en dan niet aan de grens van Israël, maar er zo ver mogelijk vandaan. Waarom dit idee zo onbespreekbaar is begrijp ik niet. Een andere vreedzame oplossing die praktisch te verwezenlijken is bestaat er niet. De situatie kun je niet nog veel langer laten voortbestaan, die is onmenselijk, dunkt me.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s