De vergadering van Thierry Baudet.

We hebben in Nederland vrijheid van vergadering. Dat is een van de grondrechten en er moet heel wat gebeuren wil de burgemeester of een andere ordebewaker kunnen besluiten om een vergadering te verbieden.
Dat kan eigenlijk alleen als er een botsing plaats vindt tussen twee of meer grondrechten en de handhaver moet kiezen aan welke hij de voorrang geeft. Maar in de praktijk gaat het niet om een botsing van grondrechten. Het gaat altijd om de openbare orde die verstoord dreigt te worden, omdat er mensen zijn die het met de organisatie die vergadert of met het onderwerp van de vergadering niet eens zijn. Vaak ook omdat de overheid in kwestie het zelf niet ziet zitten.
Dat is onvoldoende reden want de openbare orde is nu eenmaal geen grondrecht, behalve wanneer de verstoring ervan mensenlevens in gevaar zou brengen. Ook de dreiging van tegenstanders dat men gewapend de orde zal gaan verstoren is onvoldoende. Dat is reden om de bedreigers te arresteren en te vervolgen, maar niet om een vergadering te verbieden, waar op zich niets verkeerds mee is.
De politieagent die een zaalverhuurder aanraadde om een vergadering van de partij van Baudet af te blazen handelde dus onrechtmatig, of liever gezegd, de superieur die de agent daar opdracht toe gaf handelde onrechtmatig.
Mij lijkt dit vooral een politieke kwestie te zijn en een waarbij de Tweede Kamer in zou horen te grijpen. Dit onderwerp zou in de Kamer aan de orde horen te worden gesteld en bediscussieerd. Wanneer overheden langs deze weg politieke partijen die ze niet zien zitten het leven moeilijk kunnen maken dan is dat een aantasting van de democratie en dat is ernstiger dan het op het eerste gezicht lijkt.
Thierry Baudet is een soort Geert Wilders light. Hij richt zich tegen het establishment maar doet met geoorloofde methoden en met name zonder geweld te gebruiken of daartoe op te roepen. De kern van de democratie is nu juist dat burgers vrij zijn hun overheid te bekritiseren en te proberen om de zittende regering uit het zadel te krijgen. Dat is niet alleen geoorloofd. Het is een must dat er burgers zijn die dat proberen. Dat houdt overheden scherp. Als het er van tijd tot tijd toe leidt dat een bestuurder of ambtenaar die over de schreef blijkt te zijn gegaan met pek en veren wordt weggestuurd, dan is dat uitstekend. Het wordt hoog tijd dat de politiek dit eens aan de orde stelt en op een manier dat ook in de publieke opinie er uitgebreid aandacht aan wordt besteed.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s