Dat zag Cohen niet goed.

De chaos die twaalf jaar geleden in New Orleans ontstond na de orkaan Katrina, was een gevolg van het disfunctioneren van de plaatselijke overheidsdiensten. Daarnaast ook van de gewoonte van de getto bevolking in Amerika om te gaan plunderen zodra de gelegenheid zich voordoet. De overheid van de staat Louisiana, en meer nog de plaatselijke overheid van de stad New Orleans zijn incompetent. Door het gebrek aan bestuurlijke capaciteit in de stad en de regio was de hulp van buiten af nauwelijks te organiseren en kwamen de hulpdiensten van de federale overheid in een soort luchtledig terecht.
Is het geoorloofd om daaruit te concluderen, zoals onze vorige burgemeester Cohen deed[1], dat er in de VS onvoldoende overheid is of dat die in elk geval niet voldoende gefinancierd wordt om haar functie behoorlijk te vervullen? Nee dus!
Zou men in een willekeurige stad in negen van de tien staten van de VS een vergelijkbare ramp hebben gehad als Katrina, dan zou de hulpverlening meteen op gang gekomen zijn en effectief zijn geweest. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de Amerikaanse hulp bij rampen in heel de wereld effectief is, zolang er maar geen incompetente of Amerika vijandige overheid is die dat verhindert. In Louisiana bestaat, net als in de stad Washington DC en in de zwarte getto’s in alle noordelijke staten van de VS, een subcultuur waarin het aan competentie bij de overheid en discipline bij de bevolking ontbreekt.
Datzelfde is het geval op Haïti, bij Bouterse en de zijnen in onze voormalige kolonie Suriname en op Curaçao. Verder in bijna alle staten van West Afrika ten zuiden van de Sahara. Waarom dat zo is en waarom de gammawetenschappen aan het verschijnsel zo weinig aandacht besteden, dat is een vraag waar Job Cohen ons liever antwoord op zou horen te geven dan de VS ten onrechte in staat van beschuldiging te stellen. Hij is van huis uit jurist maar dat is niet vaak te merken. De gammawetenschappen waren tijdens zijn burgemeesterschap aan de macht in het stadhuis van Amsterdam, niet de rechtswetenschap.

[1] In het toen nog bestaande weekblad Opinio van 28 maart 2008

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, Amerika. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.