Science en Sociology.

Het bèta tijdschrift Science heeft uitgevonden wat er met ruim honderd sociologische onderzoeken is gebeurd die aan vooraanstaande universiteiten waren verricht, namelijk niets. Er kwam niet uit wat men gehoopt had en daarom werden de resultaten niet gepubliceerd. Science was daar nogal boos over want in de echte wetenschap gelden negatieve uitslagen van onderzoeken ook als waardevol, al was het alleen maar omdat men dan van een ingeslagen weg terug kan keren.
Wij hier in Nederland weten dat niet publiceren nog het minste is wat er in de sociologie mis kan gaan. Wel publiceren en de resultaten oppoetsen of in het ergste geval de onderzoeken niet echt doen en de uitkomsten verzinnen. Dat is waar het toe leidt als een wetenschap werkt met verkeerde uitgangspunten en niet bereid is dat onder ogen te zien.
Het is niet toevallig dat Science[1] een Engelstalig tijdschrift is dat in de VS wordt gepubliceerd. De VS is het enige land waar nog enigermate sociologische wetenschap bedreven wordt, op correcte biologische grondslagen, de enige manier waarop dat wetenschappelijk kan. In Europa werkt men op basis van de leer van de Frankfurter Schule[2], die sinds haar oprichting in de dertiger jaren nog nooit een resultaat van enig belang heeft voortgebracht. In plaats van wetenschap wordt daar Marxistische filosofie bedreven, een leer die sinds de Wende alleen op sociologische faculteiten nog wordt onderwezen. De Frankforter school verwierf aanzien in de rest van de wereld omdat de nazi’s er niets van moesten hebben, zodat ze eerst naar Zwitserland en later ook naar Amerika zijn uitgeweken. De vervolging heeft niet tot verhoging van de kwaliteit geleid maar wel tot een soort volkse populariteit, waarvan vooral Herbert Marcuse in de VS heeft geprofiteerd. Zijn bekendste boek is One-Dimensional Man: Studies in the Ideology of Advanced Industrial Society. Het levert felle en ideologische kritiek op de consumptiemaatschappij, zonder aan te geven hoe en waarom zo’n consumptiesamenleving ontstaat. Soortgelijke onwetenschappelijke kritische beschouwingen kan men aantreffen bij de andere filosofen uit de groep. Het heeft nergens geleid tot een beter inzicht in de menselijke samenleving, iets waar de wereld eigenlijk wel behoefte aan zou hebben.
Of hier een wetmatigheid achter zit, weet ik niet. Maar het is opvallend dat het meest belangwekkende onderwerp van wetenschappelijke studie, de menselijke samenleving, in handen is gevallen van een groep filosofen die er helemaal niets van blijken te bakken en dat is jammer.

[1] Science Magazine bereikt, met de bijbehorende website, wekelijks ruim een miljoen lezers. Deze invloedrijke positie dankt Science onder andere aan de hoge standaard van peer-review en inhoudelijke kwaliteit van de stukken, de eerste klas wetenschappers in hun redactieraad en de steun van de AAAS, de grootste sociëteit ter bevordering van wetenschap in Amerika.

[2] Onder anderen Theodor Adorno, Max Horkheimer, Jürgen Habermas en Herbert Marcuse van het Institut für Sozialforschung te Frankfurt.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s