De zin van de ministeriële verantwoordelijkheid.

De regering is aanspreekbaar voor wat ambtenaren doen en zeggen. Dat is nodig, omdat die ambtenaren zelf niet aanspreekbaar horen te zijn. En ze zijn niet aanspreekbaar omdat ze geen eigen positie hebben. Ze horen te doen wat hun politieke meesters hun opdragen. Als de ambtenaren zelf tegenover het publiek verantwoordelijk zouden zijn voor wat ze doen zou de politiek haar grip op de ambtenarij verliezen.
Om dezelfde reden is de regering verantwoordelijk voor de faits et gestes van de majesteit en zijn familie. Lag dat anders dan zou de koning politieke macht hebben en dat willen we niet in dit land. Auctoritas ja, als ze goed is zoals Beatrix indertijd, maar potestas nee. De macht ligt in een democratie bij het volk en bij haar gekozen vertegenwoordigers. Niet bij een koning die door een genetisch toeval op zijn plek is terecht gekomen.
Omdat de regering de draaischijf is tussen volk en overheid en wordt gecontroleerd door een volksvertegenwoordiging is het heel verkeerd wanneer ambtenaren lekken naar de pers. Berichten uit de overheid horen alleen naar buiten te komen via de politiek of door de politiek gecontroleerde zegslieden. Een ambtenaar die lekt hoort ontslagen te worden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s