Wat bezielde Obama?

De opper-ayatollah van Iran had aangekondigd dat Israël er over 25 jaar niet meer zou zijn. Wat hij precies van plan was om dat resultaat te bereiken heeft hij niet laten weten. Maar tegen die tijd zit er in elk geval een andere president in het Witte Huis en is er waarschijnlijk ook een andere Ayatollah aan de macht in Teheran, dus er is nog hoop. Die is alleen wat minder nu.
Er wonen straks volgens de berekeningen van de CIA zo’n honderd miljoen mensen in Iran, die dan, dank zij president Obama, beschikken over de grootste en best uitgeruste strijdmacht uit het Midden Oosten.
In Israël groeit in hoofdzaak de Arabische bevolking nog en bovendien is Israël te klein om nog erg veel meer mensen onderdak te bieden dan de zes miljoen joden van het moment en ruim anderhalf miljoen Arabieren. De bewoonbare oppervlakte van Israël is ongeveer even groot als die van Teheran, dat is dus niets, vergeleken met heel Iran. Maar Israël is vooralsnog wel beter bewapend en gewend om zich te verdedigen.
Zo erg gerust zou ik er als gewone burger van Iran niet op zijn, als mijn opperayatollah dit soort plannen openlijk uitdroeg. Hij zelf mag er zeker van zijn dat hij in het paradijs terecht komt als Israël de tegenaanval inzet, maar de gemiddelde Iranees moet dat maar afwachten.
Atoomwapens zijn een ultimum remedium, maar Israël zal ze zeker gebruiken tegen een tegenstander die zo openlijk op zijn vernietiging uit is en die zich atomair bewapent. Het inlichtingen apparaat van Israël is goed. Men weet in Jeruzalem vrij nauwkeurig waar de leidende ayatollahs verblijven en ook hoe het gesteld is met de ontwikkeling van Irans atoom bewapening.
Dat president Obama dit soort risico’s op een atoomoorlog genomen heeft door de sancties tegen Iran op te heffen blijft een onbegrijpelijke move.
De aandacht in de VS is nu vooral gefocust op de binnenlandse gevolgen in de VS. De president blijkt net genoeg stemmen in de twee huizen van het Congress te hebben om een override te voorkomen. Zijn verdrag met Iran zal dus in stand blijven, maar eigenlijk was dat al niet relevant meer. Meteen toen bekend werd dat de VS en Iran overeenstemming hadden bereikt en dus lang voor de stemming in het congres, had de buitenwereld de sancties al opgeheven. Die worden ook met geen mogelijkheid opnieuw meer ingesteld. En dat de Ayatollahs zich aan het gesloten verdrag zullen houden mag uitgesloten worden geacht. Als Obama de Koran zou laten vertalen zou hij daar kunnen lezen dat verdragen met ongelovigen niet gelden.
Wat Obama hier mee heeft proberen te bereiken blijft een raadsel. De vijandschap van Iran tegen Amerika is er niet door verminderd. De stabiliteit in het Midden Oosten is verder verzwakt. Amerika’s bondgenoot Saoedie Arabië en alle andere soennitische mogendheden zijn woedend. De gemeenschappelijke vijandschap tegenover Israël heeft de onderlinge veten tussen soennieten en sjiieten niet verminderd. In Syrië is een grootscheepse burgeroorlog aan de gang tussen de twee en ook in andere brandhaarden van het Midden Oosten staan soennieten en sjiieten lijnrecht tegenover elkaar.
Wat bezielde Obama, vraag je je af. Zijn openlijke vijandschap met Netanyahu, misschien? Je zou mogen hopen van niet. Als grote spelers in de wereldpolitiek hun persoonlijke vetes gaan mengen met de belangen van de landen waar ze verantwoordelijk voor zijn is de wereldvrede erg ver weg.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geloof, geweld, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wat bezielde Obama?

  1. Jan Govaert zegt:

    Obama is een mens van de stilstaande change en uitzichtloze hoop.
    Zijn discours doet mij dikwijls denken aan deze van pastoors die vanop het kansel de gelovigen bezwoeren om geduld te willen hebben tot aan het graf om daarna de hemel te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s