Een simpel meisje uit Hoorn.

Sylvana Simons mist elk historisch besef en elke vorm van empathie t.a.v. van de verdachten die de afgelopen dagen terechtstonden voor het bedreigen van de presentatrice.
Justitie eiste de laatste dagen werkstraffen en geldboetes tegen 22 verdachten die Simons via internet met ‘bedreigingen’ en vervelende teksten en afbeeldingen hadden lastig gevallen.
Simons noemde de rechtszaak tegelijk een ontluisterende, vervreemdende en een troostende ervaring. Ze vond het met name ontluisterend dat maar één van de verdachten, een jongen van 15, werkelijk gemeende excuses aanbood.
De rest van de verdachten zeiden allemaal dat ze het niet zo ernstig bedoeld hadden en dat ze het flauwe kul vonden dat hier met een rechtszaak op werd gereageerd. Simons zelf deed regelmatig wel ergere dingen, zoals het Sinterklaasfeest bederven voor kleine kinderen.
Zij vonden dit optreden van de officier al te onnozel en konden over het ten laste gelegde geen spijt of wroeging opbrengen.
De presentatrice en vroegere kapster herhaalde bij het TV programma van Pauw dat de basis van dit soort racisme ligt bij het verkeerde voorbeeld dat sommige ouders geven. Maar de ouders van al die volwassen mannen en die ene vrouw, die daar terecht stonden, kenden helemaal geen zwarte mensen in de tijd dat ze hun kinderen opvoedden. Die waren er nog nauwelijks in die tijd.
Ook vond Simons dat er in het onderwijs meer aandacht aan discriminerende opmerkingen zou moeten worden besteed. Dat was een opmerkelijke uitspraak omdat er in het onderwijs aan niets zo veel aandacht wordt besteed als juist aan dit onderwerp. Nog meer en ze zouden daar aan schrijven, rekenen en taal niet meer toekomen.
De verdachten behoorden allemaal tot de mensen die snel worden aangestoken door leiders die zeggen dat alle problemen door anderen worden veroorzaakt”, stelde Simons bij Pauw. Wat ze daar mee bedoelde vind ik een raadsel. Ik zou in Nederland niet één leider weten die oproept tot schelden tegenover zwarte mensen. Als mensen dat doen gebeurt het spontaan. Misschien bedoelde ze Geert Wilders die constateert dat criminaliteit onder zwarte en moslim immigranten een x aantal malen zoveel voorkomt als onder autochtone Nederlanders. Maar dat is dan het constateren van feiten en geen oproep tot schelden. Merk overigens op dat leider het Nederlandse equivalent is van het Duitse Führer en het Italiaanse duce. Een subtiele vorm van schelden.
De officier van justitie zei in de rechtszaal dat de straffen moesten worden opgelegd als een preventieve maatregel. “Wij hopen dat door de uiteindelijk op te leggen straf in het maatschappelijke debat minder op de man of vrouw wordt gespeeld en dat dit debat fatsoenlijker wordt gevoerd”, stelde hij.
Een merkwaardige officier. Het strafrecht dient om de belangrijkste normen in de samenleving te handhaven door mensen te straffen die deze normen op een ontoelaatbare manier hebben overschreden. Het dient niet om mensen te leren beter te debatteren of minder op de persoon te spelen. Voor gebrek aan competentie of manieren hebben we andere systemen dan het strafrecht.
Justitie besteedde te veel aandacht aan de publieke positie van Simons en de irritatie die ontstond toen zij zich had gemengd in het debat over Zwarte Piet. Ook aan de stroom aan reacties toen ze zich bij de Turks/fascistische partij DENK had aangesloten om er meteen daarna met ruzie weer uit te lopen. Simons kaatste een bal, die mag ze dan ook terugverwachten, zei de officier. Hoe dat te rijmen viel met het vervolgen van 22 mensen die niet meer deden dan terugkaatsen, zei hij er niet bij.
Volgens het OM waren de verdachten zich niet bewust van de gevolgen van de anonieme beledigingen die ze uitten op internet. Ik denk dat hij daar gelijk in had. Het waren willekeurig uitgezochte gewone Nederlanders met wat volkse manieren die ruwer van hun ongenoegen blijk geven dan de hoger opgeleiden maar daarom nog niet voor de kadi gesleept hoeven te worden.
Gevolgen heeft zoiets verder niet behalve dan nu kennelijk voor de verdachten in kwestie. We hadden hier vroeger een passende Franse uitdrukking voor, n.l. détournement de pouvoir. Maar spaar U de moeite dat tegen iemand te zeggen. Officieren spreken geen Frans meer tegenwoordig.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s