Straatsburg-Brussel.

Ceterum censeo dat het Europees Parlement moet worden afgeschaft. Dat parlement draagt daar zelf steeds nieuwe argumenten voor aan.
Ze hadden daar tot voor kort een socialistische boekverkoper tot voorzitter die beweerde dat hij het Nederlandse nieuws op de voet volgde maar die niet bleek te weten wie de staatssecretaris was die hier Europa in zijn portefeuille had.
De liberale en groene fractie in dat parlement hebben soortgelijke voorzitters, die er ideeën uit de negentiende eeuw op na houden. Het parlement wil een Europese federale regering en ziet zich zelf als het controlerende orgaan daarvan. Dat het in de ogen van de mensen geen legitimiteit bezit en niemand zich door het EP vertegenwoordigd voelt, vinden ze daar onbelangrijk. Dat komt wel op den duur zeggen de parlementariërs, het moet gewoon even wennen.
Het Parlement had besloten dat het van haar adviesrecht t.a.v. de benoeming van nieuwe leden van het presidium van de ECB gebruik ging maken door de voorgedragen Luxemburger Yves Mersch af te stemmen. Niet omdat ze iets tegen de man hadden maar omdat hij geen vrouw was. Het ECB bestuur bestaat uit deskundigen en er zat toevallig op dat moment geen vrouw in. Men heeft echt zijn best gedaan een vrouwelijke deskundige te vinden, maar die ze vonden zat toen net bij het IMF en wilde niet zo snel weer wisselen. Maar het parlement vond dat er een vrouw benoemd moet worden ongeacht haar capaciteiten.
Het besluit dat ze toen genomen hebben daar in Straatsburg had geen enkel rechtsgevolg. Mersch werd ondanks hun negatieve advies benoemd. Maar het parlement had een gebaar gemaakt. Daar ging het om. Het Europese Parlement is er om gebaren te maken. Straatsburg als vergaderplaats bestaat als een gebaar richting Frankrijk. Daarnaast misschien ook omdat de parlementariërs vinden dat er in Straatsburg zoveel goede restaurants zijn. Niemand neemt dit parlement au serieux en hoe eerder het wordt afgeschaft hoe beter.
In diezelfde tijd werd de Maltese commissaris John Dalli door de e.t. Commissievoorzitter Barroso gedwongen om af te treden omdat hij ervan verdacht werd gemengd te zijn in een fraudezaak. Hij heeft geen ontslagbrief gekregen en wist dus niet waar hij zich precies tegen verdedigen moest. Terecht was hij daarover boos.
Barroso als Commissievoorzitter was een aanfluiting. Als we menen dat we om wat voor reden dan ook zo ‘n commissie nodig hebben, kies dan een voorzitter als de Duitser Hallstein of de Fransman Delors. Maar Barroso is alleen gekozen omdat niemand verwachtte ooit last van hem te zullen krijgen. Zoals gewoonlijk komt dat dan niet uit. Je hebt altijd meer last van incompetente mensen dan van lastige. Niet alleen het parlement maar ook de Commissie is een instelling die we zonder bezwaar zouden kunnen afschaffen.

In 2012 was aan de orde wie namens Europa de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst zou gaan nemen. Het is een compromis geworden. Barroso, Schulz en Van Rompuy gingen samen. De laatste stelde voor de regeringsleiders van alle 27 lidstaten te sturen en dat was inderdaad het nog betere idee geweest. Brussel is een pain in the neck en draagt niets bij tot de oplossing van welk Europees probleem dan ook. En al helemaal niet tot het behoud van de vrede in Europa. De EU is zelf een probleem en afschaffen om een nieuwe vorm van samenwerking te kunnen krijgen zou de beste oplossing zijn.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s