Constantinus Magnus.

Een paar jaar geleden was er een tentoonstelling op de Dam, in de Nieuwe Kerk, gewijd aan Constantijn de Grote. Ik ben een groot bewonderaar van Constantijn en ben er om die reden heen gegaan. Maar ik geloofde mijn ogen niet, toen er op die tentoonstelling niets bleek terug te vinden van al het werk van deze keizer. Een man die ruim duizend jaren heeft toegevoegd aan het bestaan van het Romeinse rijk en die beschouwd kan worden als de stichter van de Oost Europese orthodoxie en van het Byzantijns Romeinse rijk. Bij die tentoonstelling waren er alleen wat maffe plaatjes te zien en niets over het levenswerk van deze keizer, de grootste die het Romeinse rijk heeft voortgebracht.
Constantijn was de man die persoonlijk het Concilie van Nicene bij elkaar heeft gebracht en daar de geloofsbelijdenis heeft doorgedrukt die nu nog in alle Latijnse missen als ‘het credo’ wordt gezongen. Dat credo zelf is natuurlijk onzin, maar dat doet er niet toe. Ook het feit dat Jezus van Nazareth, waar het allemaal om draait, die geloofsbelijdenis verontwaardigd in de prullenbak zou hebben gegooid, doet er niet toe. Constantijn heeft met die onzin duizend jaar toegevoegd aan het leven van het Romeinse rijk en dat is niet niks.
Zijn moeder Helena was een gelovige vrouw, die ervoor gezorgd heeft dat er in Galilea een dorp Nazareth werd gesticht, zodat de gelovigen met eigen ogen konden zien waar Jezus zijn jonge jaren had doorgebracht, maar Constantijn zelf zag al die godsdienst alleen als middel tot zijn doel. Dat doel was, om aan het Romeinse rijk een nieuw ethisch fundament te geven, toen het uitgangspunt van de mediterrane stadstaat niet langer werkzaam was en het rijk om die reden uiteen dreigde te vallen.
Het mooie was dat hij zelf altijd afstand gehouden heeft tot die flauwe kul. Pas toen hij op zijn sterfbed lag, dood ging en het niet langer achteraf ontkennen kon, zeiden de priesters dat ze hem bekeerd hadden en dat hij gedoopt was en dat hij in de Heilige Geest was gestorven. Hij is gelukkig nooit heilig verklaard, maar veel schijnt ook dat niet te hebben gescheeld.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in beschaving, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.