Bisschoppen en homo’s.

De bisschoppen van Roermond heb ik gekend van Mgr. Lemmens tot en met bisschop Gijsen. De tegenwoordige bisschop Wiertz ken ik ook, maar dat is toeval. Hij is een neef van een goede vriend en hem heb ik meegemaakt toen hij nog naar de lagere school ging.
Wat opvalt bij al die bisschoppen en hulpbisschoppen is dat ze of heel erg deugen of helemaal niet. Zo ’n Lemmens bijvoorbeeld was echt een heel aardige man, maar in zijn laatste jaren werd hij kinds. Hij had toen twee rechterhanden bij wijze van spreken. Een Mgr. Feron en ene Mgr. Hansen. Hansen was de coadjutor en runde de tent. Feron was meer degene voor wie iedereen grote eerbied had. En Lemmens, daar hielden we van als kinderen Die straalde een soort gemoedelijke welwillendheid uit en hij verwees je, als je hem wat vragen wilde, altijd naar de maagd Maria.
Maar Hansen mochten de mensen niet. We hebben in Roermond later een bisschop Gijsen gehad, van wie na zijn dood is vastgesteld dat hij de kinderen wel eens bij hun edele delen greep, maar over Hansen gingen dat soort geruchten ook.
Als U er even bij stil staat is het ook niet zo gek dat er onder de RK priesters in die tijd zoveel homofielen en pedofielen zaten. Als priester hoefde je niet te trouwen en bovendien, waar kreeg je meer gelegenheid om je verboden lusten bot te vieren als juist binnen de muren van de RK kerk? De politie en het openbaar ministerie hielden de handen af van de kerk en binnen de kerk was op dit punt de discipline niet erg groot.
Het moeilijke was daarbij, dat die twee soorten seksuele varianten in die tijd nog zo volledig taboe waren. We wisten domweg niet dat het bestond. Bij ons thuis was het geen onderwerp en ik ben er pas achter gekomen wat het was toen ik in middelbare schooltijd een poos op een internaat heb gezeten.
Pedofilie is tegenwoordig nog steeds taboe, maar homo’s zijn intussen helemaal geaccepteerd. Bij Nederlanders ten minste, niet bij moslims. Dat lijken in dat opzicht wel katholieken uit mijn jonge jaren.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, maatschappelijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.