MBO scholen.

In de Volkskrant stond een paar jaar geleden[1] een artikel van Robin Gerrits over veiligheid op mbo scholen. Mbo of middelbaar beroepsonderwijs is het afvalputje van ons onderwijssysteem, een vorm van onderwijs die waarschijnlijk niet zou bestaan als we geen leerplicht hadden.
Ik raakte een tijdje later bij toeval in gesprek met een leraar aan zo’n opleiding, een idealist zo te horen en een aardige vent. Hij verzekerde me dat wat erover gepubliceerd wordt in de pers en via officiële enquêtes nog een te rozig gekleurde versie van de werkelijkheid is. In de vier grote steden is het allemaal nog veel erger dan men officieel wil weten en de cijfers zoals Robin Gerrits die vermeldde geven dat eigenlijk ook al aan. Ik haal er even wat voor U uit.
‘Met spijbelen en schooluitval gaat het heel goed’, zegt Marc van der Meer, de directeur van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs. ‘Daar is de laatste jaren echt veel bereikt’. Even later zien we dat in de periode waar Van der Meer het over heeft de uitval fors is gedaald, tot niet meer dan 31% in 2011. Fors gedaald? Dan moet die uitval voor die tijd zo rond de vijftig procent hebben gelegen!
Maar de fysieke en mentale agressie is in dezelfde periode toegenomen. Het aantal leerlingen dat een wapen mee neemt naar school is gedaald van 7% in 2002 naar 2 % in 2011. Soms zit het wapen dan bij toeval nog in de jaszak, omdat men vergeten heeft het na het weekeinde eruit te halen. Wapenbezit is verboden dus hoeveel leerlingen geven toe dat ze als regel een wapen bij zich dragen?
Het onderzoek is gebaseerd op de ervaringen van 29000 leerlingen en 8300 man onderwijzend personeel op 21 mbo scholen. Er staat niet bij hoe de scholen zijn geselecteerd, maar we weten dat de verschillen tussen de Randstad en de provincie heel groot zijn en dat de kwaliteit van dit soort onderzoek niet altijd boven iedere twijfel is verheven. Ik heb de nijging om het relaas van die leraar van indertijd te geloven en dan heeft Lodewijk Asscher gelijk als hij in het boekje zegt, dat ik ooit op deze site besprak, ‘dat we in de grote steden te maken hebben met zeer ernstige opvoedingsproblemen’. Het lijkt me ook duidelijk dat de Haagse politiek daar de ogen stijf voor gesloten houdt en ik zie geen van de nieuw gekozen Kamerleden er voor aan dat ze bij de oplossing van dit mega probleem een serieuze bijdrage te geven hebben.

[1] 11/5/12

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s