Het staat er slecht voor met Europa.

Leen Vervaeke is een Belgische die in de Volkskrant schijft. De Volkskrant is een wat merkwaardige krant. Hij telt een paar van de beste journalisten en columnisten die we in Nederland hebben. Paul Brill bijvoorbeeld en de econoom Frank Kalshoven
Maar dus ook vrouwen als Vervaeke. Het verschil zit niet in hun beheersing van het Nederlands. Dat kunnen ze allemaal wel, want anders wordt je bij die krant niet aangenomen. Het verschil zit in wel of niet bevooroordeeld zijn , er wel of geen eigen politiek programma op na houden en in de helderheid van de formuleringen.
Vervaeke houdt ons op de hoogte over wat er in België gebeurt, inclusief Brussel. Maar tegen de burgemeester van Antwerpen heeft zij iets. Dat is de leider van de N-VA, de grootste partij van Vlaanderen en dus van België.
In de Volkskrant van 17/5/14 stond een verhaal over de Europese verkiezingen, waaruit bleekt dat de interesse laag was. Te verwachten was dat die interesse Europawijd zelfs lager zou zijn dan ooit. Algemeen beschouwde men dat als een bewijs voor het gebrek aan legitimiteit van het Brusselse parlement, maar wat België aangaat beschouwde Vervaeke het als een te kort schieten van Bart de Wever, die immers tegen Europa zou zijn. Als men de NV-A zou gaan steunen dan kwamen er nog meer mensen tegen stemmen, dacht Vervaeke.
De Engelsen hebben daar een prachtig woord voor dat niet goed te vertalen is: obfuscation. Ieder normaal mens ziet het feit dat de Europese verkiezingen in België op bladzijde 25 van de krant worden behandeld als een bewijs dat de opvatting van Bart de Wever gedeeld wordt: het parlement van de EU is niet interessant. Maar anders dus Vervaeke en dat is de reden waarom ik haar meestal maar over sla.
Over Europa wordt ook door andere mensen gesproken op een manier die de lezer of kijker in verwarring brengt, al doen die dat misschien minder expres.
Een tijd geleden liep ik op zondagochtend langs de ingang van de Hortus, waar niet alleen de gebruikelijke TV auto’s stonden maar ook nog een paar zwarte auto’s met chauffeur. De laatste keer dat het daar zo druk was op de stoep, was toen de Europese voorzitter Van Rompuy kwam praten in een uitzending van Buitenhof; en hij was het inderdaad weer.
Ik vind die man niet alleen slim, maar ook betrouwbaar en debatteren doet hij uitstekend. Als hij dus komt vertellen dat Europa belangrijk is en dat we moeten gaan stemmen voor het Brussels/ Straatsburger parlement dan denk ik niet dat hij ons bewust voor de gek houdt. Dan is hij echt overtuigt dat het parlement belangrijk is en dat is voor mij dan reden om daar nog eens over na te denken.
Ik denk dat Van Rompuy de zaak goed heeft doorgedacht en daar word ik dan niet vrolijk van. Hij moet tot de conclusie zijn gekomen dat een grondige hervorming van de Europese instellingen er niet in zit en dat we maar moeten leren roeien met de riemen die we hebben. Hij is, met andere woorden, bang dat als een paar hoogst noodzakelijk hervormingen zouden worden doorgedrukt, het hele bouwsel ineen zou storten en dat er van een nieuwe poging om de Europese samenwerking te organiseren niets meer terecht zou komen.
Ik denk dat hij bij de belangrijkste spelers in Europa de mogelijkheden gepeild heeft en tot de slotsom moet zijn gekomen dat Duitsland niet mee te krijgen is voor een grondige verandering. Duitsland zit met de verantwoordelijkheid voor twee Europese burgeroorlogen en voor de grootste collectieve misdaad van de westerse samenleving, de Holocaust. Die gaan niet het risico lopen dat het Europese project ook nog gaat mislukken als gevolg van hun ingrijpen. Duitsland veroordeelt daarmee iedereen in Europa tot de mislukking die ze zo graag vermijden willen.
Een ding staat naar mijn mening wel vast. Zoals het er nu voor staat blijft het sukkelen en wordt het nooit echt goed. Die euro is een ramp voor de zuidelijke landen. Men gaat in Italië zijn overheden niet aanpassen, zoals Duisenberg verwachtte. De corruptie in Griekenland wordt niet bestreden. Dat betekent dus voor allemaal, inclusief Frankrijk, dat de zuidelijke economieën blijven stokken.
Voor Duitsland betekent het twee dingen: de koers van de euro blijft lager dan die zonder de zuidelijke lidstaten zou zijn. Dat is een voordeel voor de Duitse export buiten Europa. Maar de economie in de zuidelijke landen gaat achteruit in plaats van vooruit en dat belemmert de Duitse groei binnen Europa. Duitsland kan daar economisch mee leven, maar Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal eigenlijk niet. De werkloosheid blijft daar torenhoog en Paul Tang, met zijn voornemen om daar een eind aan te maken als hij gekozen zou worden, blijft in de kou staan. Werkloosheid bestrijden in Griekenland met een te dure euro gaat niet lukken.
Van de Oostelijke landen die we zo overhaast hebben binnen gelaten in de Eu lijken alleen de Noordelijke het te gaan redden. Polen, Slovakije, Tsjechië en de Baltische landen wel misschien, maar Hongarije en alles wat nog verder weg ligt op de Balkan dus niet.
Ik pleitte ooit voor een opdeling van Europa in drie zones, Noord, Zuid en Oost. Ieder deel kan dan zijn eigen munt krijgen en zijn eigen bijbehorende economische politiek voeren. Tussen die drie blokken zouden overeenkomsten moeten komen die de vrede garanderen en die gezamenlijke economieën in alle betrokken landen zouden ondersteunen. Als we zo nu en dan op vorderingen moeten afschrijven die we op bedrijven in het Zuiden hebben, dan is dat goedkoper dan dat we de werkloosheid daar blijvend moeten financieren. Met elkaar in één geldstelsel zitten is een risico dat eigenlijk niemand zich kan permitteren. Mensen die zeggen dat we de euro permanent gered hebben praten onzin. Dat weten ze natuurlijk zelf ook, maar zijn bang dat als ze iets anders zeggen ze de volgende crisis dichterbij brengen.
Van Rompuy is slim genoeg en heeft ervaring genoeg om dat allemaal eerder en beter te begrijpen dan U of ik. Als hij tot de conclusie is gekomen dat het politiek niet haalbaar is om de zaak op orde te krijgen dan staat het er slecht voor met Europa.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.