Het College voor de discriminatie.

In het Midden Oosten identificeert men zich vanouds met zijn familie en zijn clan, als Arabier of als Turk, al naargelang de taal die iemand spreekt, maar men identificeert zich vooral als moslim. Er waren vanouds twee uitzonderingen. Koerden, die moslims zijn, hebben zich door de eeuwen heen etnisch geïdentificeerd en ook de Armenen, die christenen zijn en nog ouder schijnen te wezen dan de Koerden identificeren zich etnisch.

Arabisch had in de moslimwereld een zekere betekenis. De profeet was Arabier en het Arabisch is de taal van de Koran en de Moskee. Maar Turks niet. Dat was niks eigenlijk, behalve een taal. Het Osmanli rijk was etnisch niet Turks, al was de sultan wel heel uit de verte van Turkse afkomst. In de mannelijke lijn tenminste. In de vrouwelijke lijn stamden de sultans consistent van slaven af en die waren alleen bij uitzondering Turks. Moestafa Kemal Ataturk was wel weer een etnische Turk en sindsdien is dat weer een reden om er trots op te zijn. Maar eerder was Turks in Stamboel meer een scheldwoord dan een aanduiding van nationaliteit. Het werd gereserveerd voor de arme bewoners van het hoogland van Anatolië.

Turken noemden zich voor de eerste wereldoorlog moslim of christen, maar zeker niet Arabier, want ondanks de profeet willen de meeste moslims geen Arabier zijn en christenen al helemaal niet. Dat is nog steeds zo.

We gooien in Nederland graag alle moslims op een hoop en daar is ook wel enige reden toe, maar noem een Turk geen Arabier, hij zal het U niet in dank afnemen. Waar een Turk geen verschil zal maken is of het nu Marokkanen, Algerijnen, Irakezen, Syriërs of Jemenieten zijn, dat is voor hem allemaal hetzelfde. Dat vinden de Arabieren trouwens zelf ook. Egyptenaren zijn misschien net even nog wat anders. Die zijn wel wat beschaafder dan de rest maar niet noodzakelijk beter. Een Turk discrimineert Egyptenaren.

Tenminste, als discriminatie tussen allochtonen onderling mee zou tellen. Maar zoals U weet geldt onderscheid maken door allochtonen niet als discriminatie.

U vindt de definitie van discriminatie niet in de grondwet of de verdragen, maar in de praktijk van de UN en het College is discriminatie datgene wat mensen uit het westen doen tegenover mensen uit andere werelddelen waardoor de laatsten zich niet op voet van gelijkheid voelen behandeld. In veel gevallen is dat gevoel ten onrechte en hebben de autochtone mensen of instanties goede en niet discriminatoire redenen voor hun gedrag. De meeste van de gedragingen die als discriminatie worden bestempeld zijn puur etnisch en ze verschillen niet of het nu de aanhangers van Wilders zijn of Turken en Marokkanen die ze verrichten. Maar de leden van het College staan zo ver af van de gewone mensen, die discrimineren zonder het te weten zelf.

U zou de uitspraken eens moeten doorbladeren. U komt daar de raarste veroordelingen tegen, maar altijd van autochtonen, nooit van allochtonen. Neem het onderzoeksbureau dat een enquête wilde houden onder mensen van Berberse afkomst die geen Nederlands spreken. Men had daarvoor Marokkanen nodig gehad die zowel het Nederlands als het Berbers beheersten. Het bureau adverteerde met ‘Marokkanen gevraagd’ en werd aangeklaagd door een van die stichtinkjes die zich met de bestrijding van discriminatie bezig houden. Klacht ontvankelijk en onderzoeksbureau veroordeeld, ook al had het een uitstekende reden om onderscheid te maken tussen Marokkanen en niet Marokkanen en ook al was de formulering doeltreffend en bevatte zij niets negatiefs.

Als ik Rutte was geweest dan zou een van mijn eerste regeringsdaden zijn geweest om dat College – toen nog Commissie- af te schaffen en het onderwerp ontoelaatbare discriminatie weer over te laten aan gewone rechters, waar het thuis hoort.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in onzin, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s