Europa twitteraar Visser.

Martin Visser van de Telegraaf stond in 2014 op plaats 28 in de top 100 van invloedrijkste twitteraars van Nederland.
Hij was eerder een tijdlang correspondent van het F.D. in Brussel en hij besprak in een weekend nummer van die krant de visie van het kabinet op de toekomst van de Economische en Monetaire Unie, van de Eurozone dus.
De premier had verwezen naar brief aan de Kamer van het kabinet Rutte I. Visser vond het vreemd dat hij zich opnieuw vierkant achter deze brief stelde, terwijl hij er er in het kader van de verkiezingscampagne afstand van leek te hebben genomen. Maar zo vreemd was dat niet, want de verkiezingstoespraken van VVD’ ers worden door de Teldersstichting of op het partijbureau gemaakt, terwijl de brief waar Visser aan refereerde afkomstig is van Wampie Libon, de adviseur Europa van het kabinet van de minister president. De adviseur in kwestie staat wat dichter bij Visser en zijn e.t. mede correspondenten in Brussel, dan bij de Nederlandse politiek, zodoende.
Terecht stelde Visser dat alleen budgettaire maatregelen niet helpen als de economieën zo ver uit elkaar blijven lopen als nu in Europa het geval is. Begrotingsdiscipline is met andere woorden nodig maar niet voldoende.
De brief van het kabinet pleitte ook globaal voor maatregelen die de concurrentiepositie in de Zuidelijke landen moesten verbeteren om zo de uitstroom van euro’s uit die economieën te stoppen en ze in staat te stellen hun rekening-courant schulden in het Target II systeem af te bouwen. Maar het kabinet liet in het midden hoe dat precies zou moeten.
Visser en het kabinet kwamen beiden niet met een idee hoe de structurele onevenwichtigheid in de eurozone dan wel zou moeten worden aangepakt. Waarschijnlijk vinden ze dat spelen met vuur, terwijl de kans dat de bestaande Duitse regering er in mee zou gaan praktisch nul is.
Maar wat zou moeten gebeuren is de EU in drieën splitsen en de drie zones ieder een eigen munt geven. Zolang de samenwerking tussen de drie maar goed georganiseerd wordt, zou dat voor alle drie de regio’s een vooruitgang blijken te zijn en Frankrijk kan als het dat wil van de zuidelijke en de noordelijke zone tegelijk lid worden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s