Winst op verliezen.

Veel mensen schijnen te denken dat als er iemand verlies lijdt, dat niet zo erg is. Er is dan altijd wel iemand anders die dan winst maakt. Maar dat is vaak niet zo. Veel verliezen ontstaan door slordigheid, door het nemen van onverantwoorde risico’s of door een andere vorm van domheid. Iemand pleegt geen onderhoud en zijn auto raakt total loss. Iemand bouwt een huis op een verkeerde plek en vindt nooit meer een koper. Er zijn met andere woorden nogal wat verliezen, waar helemaal geen winst van een ander tegenover staat. Van het voorkomen van dit soort verliezen worden we met zijn allen beter. Soms maken mensen er hun beroep van om dit soort verliezen te voorkomen en dat dan lukt is het een reden om de vlag uit te steken.
Het fonds dat de Nationale Hypotheekgarantie regelt opereert tegenwoordig op de huizenmarkt. Als de veilingprijzen te laag zijn naar haar smaak koopt ze de huizen waarvoor ze garant staat uit de veiling, knapt ze op en verkoopt ze ondershands. Dat is een dure methode maar goedkoper dan achterover te leunen en de banken het bedrag te laten suppleren dat ze te kort komen op de veilingprijs.
Ik vind het prima dat die stichting dat doet. Je benadeelt er niemand mee. Integendeel, je beperkt zo de kosten van het fonds en dus ook de premies die de huizenbezitters voor hun garantie moeten betalen.
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staan garant voor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, maar het zijn niet deze overheidsorganen die de Stichting er toe gebracht hebben te gaan bieden op de veilingen en hun eigen klusjesmannen in dienst te nemen. Dat initiatief komt van de stichting zelf en voor mij mogen ze het bestuur ervan ondernemer van het jaar maken.
Wel zou ik het een goed idee vinden een onderzoek in te stellen waarom nu juist deze publieke stichting dit gat in de markt heeft ontdekt en winst zag waar anderen alleen maar verliezen zagen waar ze zich al bij neergelegd hadden.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s