Niemand durft het door te denken.

Ik zag een interview van Eva Jinek met Madeleine Allbright en een van hun onderwerpen was het Camp David akkoord, waar Allbright als Secretary of State mee te maken had.
Het was duidelijk dat zij serieus geloofde in een twee staten oplossing voor het voormalige mandaatgebied, maar meende dat de twee betrokken partijen daarvoor eerst moesten proberen zich in elkaar te verplaatsen.
Ik denk dat ze zich vergist als ze meent dat dit niet gebeurt of niet gebeurd is. Aan Palestijnse en aan Israëlische kant zijn er heel intelligente onderhandelaars geweest die goed wisten dat het nodig was om zich te verplaatsten in de tegenpartij en die dat ook zeker wel hebben gedaan. Persoonlijk vermoed ik dat ook Yasser Arafat in die categorie thuis hoorde. Alleen dat helpt niet.
Aan Israëlische kant heb ik de welwillendheid tegenover de Arabieren in de loop van mijn leven zien wegslijten en bij de Palestijnen heeft welwillendheid tegenover Israëli’s of tegenover joden in het algemeen nooit bestaan. Wie als vertegenwoordiger van een van beide partijen stappen maakte in de richting van de ander, verloor meteen aanhang bij zijn eigen achterban. Hij, of zijn beweging, houden dan op om representatief te zijn. Dat was de reden waarom Arafat de overeenkomst die hij in Camp David had uit onderhandeld niet wilde ondertekenen en waarom Mahmoud Abbas het aflegde tegenover Hamas. Hat is de reden waarom Benjamin Netanyahu premier werd van Israël en niet iemand uit het steeds verder afkalvende vredeskamp. Als men vrede wil in het Midden Oosten dan moeten de twee partijen uit elkaar worden gehaald.
Dat betekent dat men serieus moet overwegen om de Palestijnen te herhuisvesten, ten minste 1000 km. bij de Israëli’s vandaan. Alleen dan kan aan de eis worden voldaan om Israël veilige grenzen te geven en de Palestijnen een eigen land, waar ze kunnen gaan en staan waar ze willen en ongestoord aan hun eigen toekomst kunnen werken. De VN en al die journalisten en hulpwerkers die het conflict in stand helpen houden kunnen dan naar huis en een nieuw probleem kan de aandacht van de wereld vragen.
De weerzin tegen een dergelijke oplossing zal in het Arabische en islamitische kamp groot zijn en ook in Brussel zal men van een onrechtvaardig en disproportioneel voorstel spreken. Maar als iemand serieus vrede wil tussen Israël en Palestina dan is dit een oplossing en een andere zie ik niet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s