Een antiwetenschap.

Vijf jaar geleden stonden er nogal wat stukken in de kranten met kritiek op de Universiteit van Tilburg die tienen gaf voor scripties met politieke correcte conclusies.
Die kritiek richtte zich tegen de student die het stukje schreef of op de medewerker die hem beoordeelde, maar naar mijn mening ten onrechte. Als de medewerker geweten had dat de hoogleraar die de scriptie ook geacht werd te lezen hem in de prullenbak zou hebben gegooid was hij niet zo haastig geweest met zijn tien. Als de jonge man in kwestie had geweten dat er wetenschappelijke eisen aan scripties werden gesteld dan had hij er wel een paar weken langer aan besteed en de boeken gelezen die op zijn onderwerp betrekking hebben.
Maar zo is de universiteit van Tilburg en zo zijn in wezen alle sociologische opleidingen in Nederland. Boekenlijsten worden gemaakt pour épater les bourgeois maar niemand leest wat er officieel gevraagd wordt.
Men had kritiek op de gemakkelijke conclusie van het SCP dat meer geld niet meer rendement had opgeleverd in het onderwijs en bij de politie.
Het bizarre was dat de conclusie wel juist was, dat meer geld naar iets gooien niet noodzakelijk meer rendement oplevert, maar dat die conclusie ook wel bereikt had kunnen worden zonder het ondeugdelijke onderzoek dat dit antwoord opleverde. Het bizarre is dat geen van de rapporten van het SCP aanwijsbaar beter is omdat de schrijvers sociologie hebben gestudeerd. Gewoon met HAVO of Atheneum was het rapport net zo goed geweest en het uitrekenen van hun conclusies kan een kind van de basisschool.
Maar al die opleidingen sociologie zijn er wel en ze staan in de weg aan deugdelijk onderzoek naar problemen die de samenleving dwars zitten. Geen van de maatschappelijke problemen van de afgelopen eeuw zijn ooit opgelost of zelfs maar behoorlijk in kaart gebracht met behulp van de sociologie en dat is een ernstig gebrek van onze universiteiten en hoge scholen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s