De vierkante cirkel.

De uitdrukking vierkante cirkel stamt uit de mathematiek. Daar kende vroeger alleen rationele getallen en daar mee was de oppervlakte van een cirkel niet te berekenen. De kwadratuur van de cirkel is dus het berekenen van de oppervlakte van cirkels in rationele getallen en dat gaat niet. Wel was bekend dat die oppervlakte alleen is uit te drukken als een afgeleide van de verhouding tussen radius en omtrek,maar dat levert een irrationeel getal, n.l. pi op.

De uitdrukking vierkante cirkel wordt tegenwoordig gebruikt om een innerlijke tegenstrijdigheid en dus een onmogelijkheid aan te geven. Een mooie manier is dat niet, want hij is niet meteen voor iedereen begrijpelijk. Maar er is in het Nederlands, voor zover ik weet, geen andere. Een zwarte schimmel is er een voorbeeld van, of de gapende hoogten van Alexander Zinovjev.

Iets wat erop lijkt, maar toch net weer even iets anders is, zijn uitdrukkingen die men wel gebruiken kan maar die meteen suggereren dat men niet de waarheid spreekt. Wie van zich zelf zegt dat hij niet in geld is geïnteresseerd roept twijfel op. Wie echt niet in geld is geïnteresseerd zwijgt over dat onderwerp. Wie zijn zin in het Engels begint met frankly of honestly wekt de indruk dat het omgekeerde ook een mogelijkheid is. Echt eerlijke mensen twijfelen er niet aan of zij worden geloofd en zij gebruiken zulke woorden niet.

Wanneer een taal een woord kent voor vrede dan hebben de sprekers ervan ervaring met oorlog, anders zou vrede geen betekenis hebben. Deze en andere eigenschappen van de taal zijn niet grammaticaal, syntactisch of semantisch, ik weet eigenlijk niet hoe je ze noemen moet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in zo maar wat. Bookmark de permalink .

2 reacties op De vierkante cirkel.

  1. Wim Pijls zegt:

    De uitdrukking vierkante cirkel is niet bekend in de wiskunde. Wel kent men de “kwadratuur van de cirkel”. Hiermee wordt het volgende probleem aangeduid: is het mogelijk met passer en liniaal een vierkant te construeren dat dezelfde oppervlakte heeft als een gegeven cirkel?
    Dit probleem is een van de drie Delische problemen. De andere twee zijn de trisectie van de hoek en de verdubbeling van de kubus. Het zijn alle drie constructie vragen.

  2. akasdorp zegt:

    Zeer juist allemaal maar dat neemt niet weg dat de uitdrukking vierkante cirkel stamt uit de mathematiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s