Wetenschap

Wetenschap is een moderne vorm van filosofie, waarin als bewijs alleen aanvaard wordt een strikt logische redenering, gebouwd op de uitslag van een experiment dat zich leent tot herhaling en dat plaats vindt onder gecontroleerde omstandigheden.

Verder onderscheidt wetenschap zich in de vorm van haar vraagstellingen en in de methodiek van de beantwoording. De filosoof stelt de vragen aan zich zelf en beantwoordt die ook zelf. De wetenschapper stelt vragen aan de kosmos. Hij neemt alleen genoegen met een duidelijk antwoord van de wereld zelf. Die vorm van vraagstelling legt beperkingen op, maar zij geeft betrouwbare antwoorden.

De communis opinio, als datgene wat de samenleving ergens van vindt, levert veel minder betrouwbare antwoorden op dan de wetenschap. Net als de filosofie geeft de communis opinio antwoorden op vragen die de wetenschap niet stellen kan. Communis opinio en filosofie houden zich, behalve met de ‘Dingen an sich’ ook bezig met wat wenselijk is en betamelijk. Met zaken als godsdienst, ethiek en esthetiek.
De filosofie en de communis opinio zijn verwant maar vallen zeker niet samen. De communis opinio is het totaal van kennis en opvattingen die gelden binnen een groep. Dat is dus rationeel en irrationeel door elkaar heen. Filosofen en wetenschappers kunnen er hun bijdrage aan leveren, maar voor het merendeel wordt de communis opinio door overlevering en door toeval bepaald. Zij zou kunnen worden gedefinieerd als datgene dat de menselijke gemeenschap er aan gedachten op na houdt over zich zelf en de wereld. Het wereldbeeld dus van de samenleving. Filosofie is rationeel en logisch, of hoort dat in elk geval te zijn.

De kennis die onderdeel van de communis opinio is wordt getoetst op bruikbaarheid. Niet in de zin van technische bruikbaarheid, maar bruikbaar in zoverre het de samenleving helpt beter te functioneren. Iets word algemeen geloofd niet omdat het noodzakelijk waar is, maar in de eerste plaats omdat we over belangrijke zaken hetzelfde moeten denken wil de samenleving functioneren. Vaak maakt het niet uit of het a is of min a, als we een van beide maar allemaal, of in elk geval in grote meerderheid aanhangen.

Als U wilt weten waard de grote godsdienstoorlogen uit de zestiende en zeventiende eeuw vandaan kwamen, is het dat. Godsdienst was belangrijk en al was noch het protestantisme noch het katholicisme bewijsbaar waar of zelfs maar waarschijnlijk, het was belangrijk dat een samenleving er een van de twee en niet allebei op na hield. Nu Europa in zijn geheel humanistisch is geworden is het verschil tussen de oude religies irrelevant geworden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s