Wees eens rationeel!

Er leven vijf miljard mensen te veel op de wereld, maar dat is in het publieke debat niet echt een onderwerp. Je wordt wel ieder moment geconfronteerd met afgeleide onderwerpen, zoals de immigratiestromen richting West Europa en Amerika, hongersnoden in de Hoorn van Afrika, of, zoals bij een vroege TV uitzending vanmorgen, met een kuststrook zo maar ergens op de wereld, waar de mensen nu op haaien en roggen gaan vissen omdat de gewone vissen er niet meer zijn en ze toch iets te eten moeten hebben. Diersoorten sterven in rap tempo uit en de manier waarop mensen eeuwen geleefd hebben is tot hun verdriet bezig om sterk te veranderen.
De overbevolking is geen onderwerp en dat betekent meteen ook dat we er niets aan doen. Maar ook dat we geen idee hebben wat we er aan zouden kunnen doen. Al brachten we alleen maar in kaart hoe de toename van de bevolking over de wereld is verdeeld en waar de toename sterker is dan op andere plaatsen. Maar ook dat gebeurt niet omdat men er impliciet het begin van een ingreep achter ziet. Zo ’n ingreep is in strijd met de humanistische uitgangspunten die ons leven beheersen en , als ik het goed zie, is het daarom taboe.
Het beroerde is natuurlijk dat het humanisme hoe dan ook ten dode is opgeschreven. Of er nu een einde aan komt door de bijbelse ruiters van de Apocalyps of door een wetenschappelijk opgezette campagne van afgedwongen geboortebeperking, dat maakt niet uit. Alles wat de groei van het aantal mensen , die de laatste twee eeuwen heeft plaats gevonden, drastisch beperkt of terug draait, zal een einde maken aan de ideologie waarin het individuele mensenleven de hoogste waarde is in de samenleving.
En wat ervoor in de plaats zal komen weten we niet. Het geordend veranderen van een samenleving is trouwens sowieso onbegonnen werk. Het pakt altijd anders uit dan je het bedoelt. Maar wat je wel kunt, is verandering brengen in een of twee aspecten. Ook dan weet je niet precies hoe dat voor het overige de samenleving gaat veranderen maar aanwijsbare misstanden kun je laten verdwijnen. Zo hebben we sinds de tweede wereldoorlog het aantal kleine oorlogen op de wereld drastisch teruggebracht en zijn hongersnoden nu incidenten geworden in plaats van regel.
Dat zijn dan ook precies twee oorzaken van een versnelde bevolkingsgroei en de niet bedoelde gevolgen zijn in dit geval misschien erger dan de missstand die we uit de wereld wilden hebben, maar toch, het kan. En wat de bevolkingsgroei betreft zouden we het moeten doen ondanks alle ellendige gevolgen die dat zeker mee zou brengen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in ethiek, toekomst, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.