Voortgang in Europa.

Niemand kan helemaal overzien wat er gebeuren gaat als de noordelijke landen in Europa zouden besluiten om uit de euro te stappen. Europa is de grootse economische regio van de wereld en een dergelijke majeure stap zou de wereldeconomie een forse dreun geven. Dat staat wel vast, maar wat precies de gevolgen zouden zijn weten we niet. Dat betekent niet dat we niets moeten doen. We weten wel wat er gebeurt als we met een muntunie blijven zitten die de zwakkere economieën op dit continent aan het wurgen is.
Kiezen tussen kwaden is nooit gemakkelijk maar we moeten het doen en erop vertrouwen dat we de onvoorziene moeilijkheden die het op zal leveren wel de baas zullen worden.
Dat het daarvoor nodig is de Europese samenwerking beter te organiseren staat wel vast. Bestaande organisatie verbeteren blijkt steeds opnieuw een onmogelijke taak te zijn. Er is een speciale wet van de traagheid die geldt voor bestaande grote organisaties en die meebrengt dat reorganisaties altijd anders uitpakken dan je bedoelt. Het is veel beter de dingen nieuw op te zetten en de oude organisaties te laten afsterven. Dat lijkt ook voor de EU in Brussel het geval te zijn. Niet alleen moeten er nieuwe organisaties komen voor een nieuw opgezette EU, die uit drie zones zal bestaan, maar die organisatie moet vooral niet meer in Brussel, Luxemburg of Straatsburg worden gevestigd.
Wat het noorden betreft is Frankfurt de aangewezen plek, voor het zuiden Barcelona of Lissabon en voor het oosten misschien wel Athene. Al zullen we er wel over na moeten denken of we Tsjechië, Slowakije, Polen en de Baltische landen tot het noorden moeten rekenen of tot het oosten. Ik denk tot het noorden, of in elk geval zou ik die gok wel durven wagen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s