Kuzu en Öztürk.

De Partij van de Arbeid heeft een progressief programma. Bij dat programma hoort de integratie van vreemdelingen en het ligt dan voor de hand dat je vreemdelingen dan als doelgroep gaat zien en leden ervan op je kandidatenlijst zet bij verkiezingen. Maar wat als die kandidaten, eenmaal gekozen, er voorkeuren en ideeën op nahouden die wel aanhang vinden bij de doelgroep maar in strijd komen met de uitgangspunten van de PvdA?
Dat bleek met Kuzu en Öztürk het geval en de Tweede Kamerfractie heeft toen uiteindelijk de knoop doorgehakt en de twee hun congé gegeven. En inderdaad, die twee zijn zwart conservatief en horen in een progressieve partij niet thuis. Maar vertegenwoordigen ze wel alle Turken?
Meindert Fennema denkt van wel. Hij vond drie jaar geleden dat de Turkse gemeenschap in Amsterdam een grotere cohesie vertoonde dan de Marokkaanse, die voornamelijk in Nieuw West en delen van Noord is geconcentreerd en ook een grotere dan de zwarte gemeenschap in de Bijlmer.
Ik betwijfel dat, maar het hangt er misschien van af wat je onder gemeenschap verstaat en onder coherent. Fennema kijkt daarbij naar de organisatie graad, met als gevolg dat hij de groep die het best georganiseerd is, die de meeste verenigingsgebouwen heeft en grootste subsidies krijgt, ook als de meest coherente beschouwt. Maar Turken wonen veel minder in aparte wijken bij elkaar en participeren ook op andere manier meer in de Nederlandse samenleving dan Marokkanen. De werkloosheid is onder Antillianen en Marokkanen hoger dan onder Turken en dat geldt ook voor de criminaliteit. Ik zou daarom zeggen dat die twee groepen cultureel coherenter lijken te zijn en zich meer onderscheiden van de Nederlandse gemeenschap dan Turken of Polen.
Volgens mij hebben we hier met een bekend sociologisch probleem te maken. Je kunt over willekeurig welk onderwerp drie honderd boeken raadplegen, een eenduidig wetenschappelijk standpunt zul je er niet in vinden. Iedereen gebruikt zijn eigen definities en uitgangspunten en een wetenschap is het eigenlijk niet. Natuurkunde, dat is een echte wetenschap en Richard Feynman, de grootste natuurkundige van zijn tijd heeft ooit een vernietigend oordeel gegeven over de sociologie, dat U nog steeds op het internet kunt vinden onder https://vimeo.com/118188988

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.