Helmut Kohl en François Mitterrand.

Wat opvalt is dat zo weinig mensen zich afvragen waar de grondoorzaak ligt van het probleem met de euro. Ze geven de Grieken of Brussel de schuld van het uit de hand lopen van de zuidelijke schuldencrisis, maar dat er twee politici zijn aan te wijzen die persoonlijk verantwoordelijk zijn te houden voor de stagnatie in Europa en voor de Griekse déconfiture, daar lees je weinig over.
François Mitterrand, die in de oorlog heulde met Pétain en met de Duitse bezetter, is de ene en Helmut Kohl is de andere.
Samen hebben ze bekokstoofd dat de Duitse hereniging onmiddellijk door kon gaan, als de D-Mark maar werd afgeschaft en vervangen door een Europese munt. De overhaaste Duitse hereniging was een ramp en de invoering van de euro was een tweede ramp. Van Angela Merkel mag je verwachten dat ze zwijgt op grond van een soort morele verplichting die ze heeft tegenover Kohl, maar waarom Mitterrand gespaard wordt is een raadsel.
Hoe kon iemand bedenken dat het invoeren van een Europese munt een compensatie zou zijn voor de overmacht in Europa van een verenigd Duitsland? Die euro werd gewoon D-Mark II. Mitterrand moet gedacht hebben dat de Europese regeringsleiders het in de hand zouden kunnen houden hoe het effect van de euro op de economie zou zijn. Waarschijnlijk omdat hij en Kohl beiden geen verstand hadden van economie of van het bedrijfsleven. In Nederland zou je mensen in de omgeving van de regeringsleiders hebben gehad die ze gewaarschuwd zouden hebben dat ditniet goed kon lopen. Maar Frankrijk en Duitsland zijn hiërarchisch georganiseerd en men gehoorzaamde aan de twee bazen.
Ruud Lubbers, misschien niet zo’n aardige man, maar wel een goede econoom, heeft geprobeerd Kohl op het rechte pad te houden, maar kreeg stank voor dank. Kohl blokkeerde zijn benoeming tot voorzitter van de Commissie in Brussel. Hij had op die plek liever een non-entity als Barroso of Juncker. Maar dat hij de euro op termijn vermoordde had hij niet in de gaten. Kohl is dus echt een domme man.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven, Duitsland, europa, Frankrijk, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.