Criminaliteit in de Schilderswijk

In de Haagse Schilderswijk wonen onredelijk veel criminele allochtonen. Kennelijk was een daarvan ene Mitch Henriquez, een Arubaan waar ik nooit eerder van had gehoord maar die in zijn eigen omgeving een zekere bekendheid had. Die kreeg zaterdagavond 27 juni 2015 tijdens het festival Night at the park ruzie met een groep agenten omdat hij had gezegd dat hij een pistool bij zich had. Henriquez werd vervolgens gearresteerd, verzette zich daartegen en werd door een aantal agenten tegen de grond werd gewerkt. Routine klus voor de Schilderswijk zou je zeggen. Maar Henriquez kreeg tijdens de worsteling een hartaanval en overleed later in het ziekenhuis. Nog steeds niet veel aan de hand, zou je zeggen. Zoiets kan gebeuren. De man had zich niet horen te verzetten. Niet de agenten maar hij zelf is schuld aan het ongeluk. Maar de allochtone bevolking van de Schilderswijk kwam in opstand en er ontstonden rellen.
Uit het onderzoek is gebleken dat Mitch Henriquez terecht door de politie werd aangehouden. Logisch, omdat hij de openbare orde verstoorde. Het verzet tegen zijn aanhouding maakte het nodig om hem onder controle te brengen.
Het Openbaar Ministerie vond onder druk van de opinie in de wijk dat Mitch Henriquez niet zó’n groot gevaar vormde, dat geweld in die mate geoorloofd was en vervolgde twee politiemensen. Geen sterke beurt van het OM. ,,Er hadden andere geweldhandelingen kunnen en moeten worden toegepast om de aanhouding te voltooien en het verzet te staken,” aldus het OM. Dat is achteraf altijd gemakkelijk, maar er was niets wat er op wijst dat de agenten anders gehandeld hebben dan in zulke affaires gebruikelijk is. Om de allochtonen uit de wijk nog enigszins onder controle te houden is contrageweld gebruikelijk en ook toegestaan. Er werd over gezeurd dat de agenten lang gewacht zouden hebben met het bellen van een ambulance, maar van een verband tussen het late tijdstip waarop Henriquez in het ziekenhuis arriveerde en zijn overlijden een dag later is niet gebleken.
De hele affaire is weer typisch zo ’n geval van buigen door onze overheid voor het geweld van mensen die hier niet thuis horen. In plaats van politiemensen te vervolgen zouden die relschoppers op de boot gezet moeten worden en terug naar huis gestuurd.
Wie is toch ooit op het idee gekomen dat allochtonen die niet uit een land komen dat tot ons koninkrijk hoort het recht zouden hebben om zich hier te vestigen? Dat recht hebben ze niet. Het is een gewoonte die zich ontwikkeld heeft omdat we niet echt de middelen hebben om grote hoeveelheden illegalen uit te zetten. Zo’n land als Aruba werkt aan een uitzetting niet mee en de mensen gaan zeker niet vrijwillig. De Arubanen zijn bovendien maar een klein deel van het probleem. Daarom doen we intussen alsof illegaliteit mag.
Natuurlijk is uitzetten wat er eigenlijk zou horen te gebeuren. In samenwerking met de buurlanden zouden buiten Europa opvangplaatsen moeten worden ingericht voor ongewenste en illegale immigranten. Dat zou een indrukwekkend grote operatie worden, want in West Europa lopen wel zo ’n twintig miljoen mensen rond die in deze categorie thuis horen, maar er zijn er nog miljarden buiten Europa die ook zouden komen als ze de kans kregen. We moeten dus wel rigoureus optreden als we de zaak hier leefbaar willen houden. Leuk is anders, maar kiezen tussen kwaden is notoir een onaangename bezigheid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, geweld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s