Allochtonen in Nederland.

Mariëlle Tweebeeke had ooit een buitenlander te gast, met een onuitsprekelijke naam, die vond dat we de term allochtoon maar liever niet meer moesten gebruiken. Ze deed haar best om de naam waarmee hij zich had voorgesteld te onthouden om die bij het afscheid dan ook goed uit te kunnen spreken, maar dat lukte niet helemaal. Net zo min als het hem gelukt was om de kijkers mee te krijgen in zijn hekel aan de term allochtoon. Dat is nu eenmaal een term voor een fenomeen dat onder elke andere naam voor dezelfde problemen zou blijven zorgen.
De Vlaamse krant De Morgen had, toevallig of niet, dezelfde dag het door de man gevraagde besluit genomen. Ze schaften daar bij De Morgen de allochtonen af. Als term dan. De cartoonist van de krant maakte van de gelegenheid gebruik om een prent te publiceren: een lege gevangenis met het onderschrift: probleem opgelost, geen allochtonen meer in Vlaanderen.
Shakespeare is Europa’s grootste dichter na Homerus. Als het er om gaat iets duidelijk te zeggen, is de Britse dichter door maar weinig mensen overtroffen. A rose by any other name would smell as sweet. Ook al zouden wij onze Marokkanen geen allochtonen meer noemen, we zullen in Amsterdam West geen buurten krijgen waar politieagenten ongewapend, zonder kogelvrij vest en in hun eentje kunnen rondwandelen. Geen scholen ook waar leraren en leerlingen hun leven altijd zeker zijn of zwembaden waar meisjes heen kunnen zonder gevaar te lopen te worden aangerand.
Het feit dat er ook goed opgevoede en hard werkenden Marokkanen zijn die als Nederlander een sieraad zouden kunnen vormen voor onze samenleving, neemt niet weg dat de meesten zich hier gedragen als vreemdelingen en er constant blijk van geven dat zij liever ergens anders zouden zijn, als dat voor het zelfde geld zou kunnen.
Toen aan het begin van de eeuw de Twin Towers werden verwoest doordat Arabische terroristen passagierstoestellen hadden gekaapt en daarmee de gebouwen waren ingevlogen, ging een enthousiaste groep nieuwe landgenoten de straat op. Ze wilden ons hun vreugde over het gebeurde laten zien. We kunnen dat soort mensen allochtonen blijven noemen of vreemdelingen, of ieder ander equivalent waar men een voorkeur voor zou hebben, maar voor dat gedrag bewondering opbrengen of het alleen maar tolereren, dat gaat niet gebeuren.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.