Wetten makers.

Cees Fasseur, schrijver van een aantal boeken over de Oranjes, publiceerde een paar jaar geleden een artikel over de gevolgen van de politiewet, die hij ooit zelf ontworpen had, in de tijd dat hij nog raadsadviseur was op Justitie.
Die wet had een opsplitsing ten gevolge gehad in 25 korpsen, wat, naar achteraf bleek, wel erg veel onnodige overlappingen meebracht. De wet had er bovendien toe geleid dat de leiding van de korpsen zich zelf arbeidsvoorwaarden kon bezorgen die Wim Kok, toen hij nog in de politiek zat, als een vorm van exhibitionistische zelfverrijking zou hebben aangemerkt! Prachtige uitdrukking dat, exhibitionistische zelfverrijking, vooral uit de mond van iemand die op grond van de ideologie die hij zijn leven lang heeft uitgedragen daar nooit op aangesproken zou moeten kunnen worden.
Of Fasseur gelijk had met dat andere kritiekpunt op zijn eigen werk, dat weet ik niet. Waren veel kleine korpsen echt duurder dan een groot korps? Ik denk dat we eerst eens de efficiency en de kosten van een groot monolithisch politiekorps zouden moeten onderzoeken op basis van ervaringen van vroeger en een vergelijking met de diverse buitenlanden. Verder zou de Rekenkamer ook eens kunnen kijken naar de verschillen in kosten en efficiency tussen al die bestaande vijf en twintig corpsen. Misschien zitten er wel een of twee tussen die als model voor de anderen kunnen dienen en werd het eindresultaat dan beter en goedkoper dan het ene grote corps.
Hoe dan ook, ik vind het prima dat een wetten maker eens de moeite neemt om te kijken wat er van zijn werk geworden is en in welke opzichten het anders heeft uitgepakt dan de bedoeling was. Dat gebeurt veel te weinig en eigenlijk zou het tot het vaste protocol moeten horen. Iemand moet eindverantwoordelijkheid hebben niet alleen voor de redactie van een wet maar ook voor de nazorg. Kijken met andere woorden of de wet doet wat ermee bedoeld was en als dat niet het geval is, zou hij de bevoegdheid en de plicht moeten hebben om aanpassingen voor te stellen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.