Lousje.

Elsbeth Etty wijdde een tijd geleden een pagina boekbespreking in NRC Handelsblad aan Lousje, de vrouw van Han Voskuil. Met Lousje heeft ze kennelijk helemaal niets. Dat mag natuurlijk best, maar over de kwaliteiten van het boek dat ze bespreekt kom je niets te weten. En dat is jammer.
Uit Het Bureau van Voskuil blijkt duidelijk dat die zelf erg op Lousje gesteld was, ook al hadden die twee nogal eens ruzie en was ze in de ogen van haar man nogal fanatiek op een manier die eerder bij pubers dan bij volwassen mensen past. Ik had het boek over hun relatie met de homofiele buren toen nog niet gelezen en eigenlijk ook niet van plan dat te gaan doen. De relatie tussen hetero’s en homo’s was in de tijd dat Voskuil het schreef zo opgeklopt en onnatuurlijk, daar kun je terugkijkend niet veel meer mee. En als er dan ook nog de Tweede Wereldoorlog bij gehaald wordt dan kun je het beter aan je voorbij laten gaan, dacht ik.
Elsbeth Etty schrijft goed, maar het is jammer dat ze zich zo zeer door haar parti pris laat meeslepen dat ze er haar professionaliteit bij verliest. Als er een betere eindredacteur bij de NRC had gezeten, waren we nu misschien beter voorgelicht en wisten we of we dat boek moesten lezen of niet. In dubio abstine. Ik ben dol op Het Bureau en de andere boeken van Voskuil vallen daarbij vergeleken steeds weer tegen. Dit ook, was ik bang, maar Elsbeth Etty liet ons in het ongewisse.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in literatuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s