Fascistisch links.

Op de fascistisch linkse site Frontaal Naakt stond een artikel van Peter Breedveld waaruit ik om te beginnen het eerste stuk citeer.
‘Er was gisteren een behoorlijk zware aanslag in Sint Petersburg, met veel doden en gewonden, maar dat kon niemand in Nederland iets schelen, want er waren in Arnhem twee homo’s in elkaar geslagen door Marokkanen. Met een betonschaar. Omdat ze hand in hand liepen.
Die betonschaar intrigeerde me meteen al. Wie loopt er ’s nachts met een betonschaar over straat? Daar kun je maar twee redenen voor hebben: Je wilt een gat knippen in het hek om een supergeheime locatie waar een UFO is gecrasht wat natuurlijk door de regering wordt ontkend maar wat jij wel gaat bewijzen door foto’s te maken en op je blog te plaatsen of je gaat fietsen stelen.
Maar ik hield wijselijk mijn mond. Over de bloedlip, wat me een relatief lichte verwonding lijkt als je bent bewerkt met een betonschaar, over de gretigheid waarmee de slachtoffers bekendmaakten dat het Marokkanen waren, en ‘dat dit kan gebeuren in ons eigen land’. Met lede ogen heb ik gadegeslagen hoe Domrechts als gieren om dit verse stukje aas cirkelde. Thierry Baudet die de gelegenheid te baat nam om nou eindelijk eens dat lang verzwegen taboe van de ‘integratieproblemen’ te benoemen, Wierd Duk die het een mooi moment vond om op te roepen tot een ‘immigratiestop’ uit ‘virulent homofobe’ landen en de gecertificeerde homohaters van de Roze Khmer die zich opeens allemaal beschermheer aller homo’s waanden.’ Tot zover Breedveld. Nog even een ander deel uit zijn verhaal: ‘Na een dagje delirisch racisme kwam dan ’s avonds de grote ontluistering. De daders waren geen groep Marokkanen maar een typisch modern Nederlands gezelschap bestaande uit een witte Nederlander, een Turkse Nederlander en een Marokkaanse Nederlander. Er was ook niet geslagen met die betonschaar (dat is trouwens wat het journaille er meteen van maakte, de twee slachtoffers zeggen dat nergens expliciet, maar ze spreken het ook niet tegen)’
In de Gelderlander stond naar aanleiding van de betonschaar affaire het volgende verslag.
‘Ze’ – de twee homo’s – ‘hebben de zondag doorgebracht op het politiebureau, in het ziekenhuis en bij de tandarts. ,,Ik heb nog geen minuut geslapen”, vertelt Jasper Vernes-Sewratan (35) zondagmiddag. ,,Wat een mooie avond had moeten zijn is uitgemond in een ware nachtmerrie.
Zijn man, Ronnie Sewratan-Vernes (31), is er niet best aan toe. ‘Hij heeft veel pijn, zijn tanden zijn bij de wortels afgebroken. We lopen nóóit hand in hand. Echt niet.’
Zelf is Jasper er nog ‘goed’ vanaf gekomen: ‘Wat kneuzingen, bloeduitstortingen, schaafwonden.’ Hij heeft geluk gehad, heet dat dan. Ze waren uit geweest, naar een gay-feest in het Arnhemse Luxor-live.
Na nog wat gegeten te hebben op de Korenmarkt waren ze om vier uur ’s nachts naar huis gaan lopen, de Nelson Mandelabrug over. Hand in hand. ‘Doen we normaal nóóit. Echt niet. Wij zijn niet van die provocerende types. En anno 2017 kan het gewoon niet, dat je zomaar hand in hand loopt zonder dat je verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Dus normaal raken we heel soms elkaars hand wel eens aan, maar zelfs dát doen we meestal niet.’
Maar dit weekeinde, in het holst van de nacht en ‘een beetje aangeschoten’ hielden ze elkaars hand stevig vast. Niemand te bekennen immers, op dat tijdstip. ,,Maar op de brug stond een groepje jongens met de fiets. Die begonnen meteen te roepen, te schelden. Wij hebben altijd gezegd: als dat ons gebeurt laten we niet op onze kop zitten. Dus wij begonnen terug te schelden.”
Ze besloten door te lopen. Tot er ineens een van de jongens van het groepje voor hun neus stond. ‘Wat kijk je nou’, vroeg hij. Ik vroeg of hij weg wilde gaan, zei dat we geen ruzie zochten.’ Voor ze het wisten stond het hele groepje jongens om hen heen.
‘Eén ging er pal tegen mijn man aan staan. Nou is hij niet bepaald een vechtersbaas, dus ik duwde die jongen weg. Nou, toen ontplofte de boel.’
Ronnie werd door een paar jongens meegesleurd, terwijl Jasper drie man over zich heen kreeg. ,,Ik heb ze van me afgetrapt, geworsteld, net zo lang tot ik weer op kon staan.” Hij hoorde Ronnie roepen ‘ze hebben mijn tanden eruit geslagen’. ,,Ik zag hem liggen in een plas bloed. Bewerkt met een betonschaar. Hij weet van het hele voorval niks meer.”
Het stel is flink aangeslagen door wat er op de brug is gebeurd. Jasper zegt niet te kunnen begrijpen dat zoiets anno 2017 nog gebeurt. ‘Wij hebben zoiets ook nog nooit eerder meegemaakt. Natuurlijk lees je er wel eens over, maar omdat wij eigenlijk nooit laten zien dat we een stel zijn, is ons nog nooit iets overkomen. Nu we één keer bij hoge uitzondering hand in hand gelopen hebben, gebeurt ineens dít. Een nachtmerrie, echt waar.
Wat je ervan kunt zeggen is dat de twee verhalen niet matchen en dat als je kiezen moet tussen de twee versies Breedveld het je wel gemakkelijk maakt. Door een klap in je gezicht breken niet vier tanden af bij de wortel. Een betonschaar zou zeker de oorzaak kunnen zijn. En de suggestie dat de groep op fietsendiefstal of een anders soort delict uit was klinkt nogal waarschijnlijk. Ook zijn het geen drie aanvallers geweest zoals Breedveld zegt, maar veel meer. Drie kan alleen al niet omdat toen hij dat schreef zich al vier van de delinquenten bij de politie hadden gemeld.
Ik lees normaal die Schundgrube van Frontaal naakt niet, maar naar aanleiding van het optreden van Gerald Roethof bij Pauw leek het me goed om ook het standpunt van het stel boeven nog eens aan te horen. Erg verheffend was dat niet en Breedveld is zeker geen betere advocaat dan Roethof. Dat is alles wat je er van zeggen kunt, geloof ik

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in ethiek, strafrecht. Bookmark de permalink .

3 reacties op Fascistisch links.

  1. Robert Lopes Cardozo zegt:

    “Domrechts” is een mooi woord. Wij moeten af van het uit Amerika geïmporteerde identiteits-bewustzijn. Als homo stoorde ik mij tijdens de Pauw-uitzending het meest aan de overdreven emoties van beroepshomo Erwin Olaf, die een column van Youp van ’t Hek half citeerde. Olaf liet weg dat van ’t Hek ook tongzoenen van hetero’s voor een snackbar afkeurde. Tongzoenen is iets voor thuis, niet voor op straat. Tolerantie lukte in het 17-de eeuwse Amsterdam omdat het in het openbaar uitdragen van de eigen identiteit verboden was. Geen katholieke kleren op straat, laat staan processies. Vertaald naar nu: alleen thuis hoofddoekjes en keppeltjes; geen tongzoenen of hand-in-hand paraderen op de openbare weg, of luidruchtig actievoeren tegen het slavernijverleden tijdens vrolijke kinderfeesten. Mijn vriend en ik leven al 40 jaar zonder enige probleem in Amsterdam en van “het homohuwelijk” hebben wij, net als Fortuyn, nooit het nut begrepen.

  2. Daan zegt:

    En Gerrit Komrij vond het, geloof ik, burgerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s