Functies van talen.

De bijzondere relativiteitstheorie van Einstein heeft ons niet alleen een aantal nieuwe natuurkundige inzichten gegeven maar ook geleerd dat de manier waarop wij de wereld om ons heen bekijken niet noodzakelijk juist is. Die wordt meer bepaald door onze praktische behoeften en onze dagelijkse ervaringen dan door logica en natuurkundige wetmatigheden. Dat de natuurkunde ons niet eerder van de onhoudbaarheid van algemeen aanvaarde opvattingen overtuigd heeft, komt doordat die opvattingen wel redelijk in overeenstemming waren met dat deel van de natuurkunde dat toepasbaar is op wat wij dagelijks om ons heen zien. Wittgenstein zag dat veel van de problemen die wij als ontologisch beschouwden en als samenhangend met de structuur van de wereld om ons heen, in werkelijkheid een gevolg zijn van tekortkomingen in het taalgebruik of ons begrippenapparaat.
Waarnemen en begrijpen van de wereld om ons heen is niet uit de lucht komen vallen als een toevallig of bijkomend product van de evolutie. Het was voor onze voorouders levensnoodzaak. Begrippen en waarnemingen worden gevormd door de eisen die door het overleven worden gesteld. Maar de evolutie heeft tijd nodig om zijn vormende werk te kunnen doen. Belangrijke functies zoals de taal en de vorm van hersens die voor het gebruik van taal nodig zijn komen niet in veertig of vier honderd duizend jaar tot stand, daarvoor moet je in miljoenen jaren rekenen.
De wereld had voor onze voorouders twee belangrijke componenten, de natuurlijke omgeving, waar het levensonderhoud vandaan moest komen en waar vijanden rondliepen en de sociale groepering met wie zij hun leven deelden en die hen hielp om overeind te blijven.
Zij bekeken de wereld vanuit een praktisch standpunt. Kennis diende een positieve bijdrage te leveren tot overleving van het individu of van zijn groep. In feite gold voor kennis en voor methoden om kennis te vergaren wat gold voor andere eigenschappen van evoluerende wezens, zij ontstaan en blijven in stand voor zover ze een bijdrage leveren aan overleving en voortplanting of ze verdwijnen weer op den duur.
Taal is waarschijnlijk ontstaan uit haar belangrijke functie voor de communicatie binnen de leefgroep. Zij stelt ons daarnaast in staat de wereld om ons heen en zijn samenstellende bestanddelen de symboliseren en met behulp van symbolen te manipuleren.
Als de theorie van Wittgenstein juist is en zij lijkt plausibel, dan zou uit de vergelijkende taalwetenschap nader bewijs moeten kunnen komen voor de deze stelling. Het zou dan voor de hand liggen dat in talen die ver af staan van westerse, problemen die wij altijd als ontologisch hebben beschouwd, kunnen worden opgelost of ontmaskerd als schijnproblemen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s