Genetische lijnen.

De eerste moderne mens leefde in het zuidwesten van Afrika, aan de kust tussen Namibië en Angola. Die mens verliet het continent in de buurt van de Rode Zee. Dat zijn conclusies die onderzoekers trokken in Science, uit de grootste studie ooit naar de genetische samenstelling van Afrikanen. Daar werd toelichting op gegeven door R.F. Hoekstra, hoogleraar genetica aan de Wageningse Landbouw Hogeschool.
Er is DNA verzameld van vierduizend mensen, uit 121 Afrikaanse bevolkingsgroepen uit het hele continent. Die onderzoeksgroep, heeft onder de Afrikanen een grote genetische diversiteit vastgesteld, groter dan op andere continenten’.
Dat verwondert niemand. De mens is ontstaan in Afrika en heeft daar het grootste deel van zijn bestaan door gebracht. In het gebied waar een soort vandaan komt, is de diversiteit altijd het grootst. Kolonisten vormen een afsplitsing van de oorspronkelijke groep en zo ‘n groep bevat altijd maar een deel van de genetische variatie.
Een groter arsenaal aan genen heeft voordelen. De kans dat er een profiel tussen zit dat resistent is tegen een bepaalde ziekte is groot, zegt Hoekstra. Het is bijvoorbeeld bekend dat in Afrika sommige mensen resistent zijn tegen aids
De genetische verscheidenheid is een belangrijk item voor de medici. Nu worden medicijnen meestal nog getest op blanke studenten tussen de 20 en 25. Beter kun je medicijnen ontwikkelen op individuele basis, omdat de een gevoelig is voor bepaalde bijwerkingen en de ander niet. Het onderzoeksteam raadde medici dan ook aan om nieuwe geneesmiddelen te testen op genetisch verschillende groepen, waarvan nu ook in Afrika bekend is waar ze precies wonen.
Vaak komen de genetische groepen overeen met taalfamilies. Het interessantst zijn de uitzonderingen: de gebieden waarin volkeren wél dezelfde taal spreken, terwijl hun genetisch materiaal heel anders is, zei Hoekstra.
Eén van de groepen waarvoor dit geldt, zijn de Pygmeeën. De Pygmeeënvolken, die in het midden van Afrika leven, hebben genetische overeenkomst met bevolkingsgroepen die een kliktaal spreken en in het zuidwesten leven, in Namibië. De onderzoek ploeg bekeek ook de genetische samenstelling van Afro-Amerikanen. Ze ontdekten dat deze groep voor 71 procent genen heeft van West-Afrikaanse ( Bantoe) voorouders. Niet zo verwonderlijk, gezien de geografie van de slavenhandel. 13 procent is terug te voeren op Europese genen, en 8 procent op genetisch materiaal van bevolkingsgroepen uit andere delen van Afrika.
Dat betekent mogelijk dat er ook slaven zijn gehaald aan de oostkust van Afrika, die langs de kust naar het westen werden verscheept en dan naar Amerika, maar het kan ook zijn dat de populatie aan de westkust al voor de tijd van de slavenhandel gemengd was.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.