Exit Griekenland.

Dat de Eurozone het best zonder Griekenland kan stellen is geen nieuws. Wat nieuw was, is dat een Brusselse commissaris dat openlijk zei, terwijl tot dan toe alle autoriteiten hun mond gehouden hadden over het onvermijdelijk faillissement van dat land[1].
Ik heb het niet opgezocht maar denk dat het nu dertien jaar geleden is intussen dat het Engelse weekblad The Economist heeft uitgelegd waarom dat faillissement onvermijdelijk was. Dat men in Europa al die tijd heeft gedaan alsof het anders was komt omdat men bang was voor het domino-effect. In de politiek en de economie is een constatering niet louter een feitelijke kwestie maar heeft het gevolgen, vaak heel andere gevolgen dan de spreker heeft gewild. Dat is de reden waarom politici en bestuurders heel voorzichtig zijn met wat ze zeggen. Waarom ze met name andere dingen zeggen dan de waarheid.
Het zwijgen over het op handen faillissement van Griekenland hoefde niet meer omdat de andere Eurolanden die in de gevarenzone verkeerden intussen redelijk orde op zaken hebben gesteld en de markten wat tot bedaren lijken te zijn gekomen.
Griekenland houdt er een leger op na dat het zich eigenlijk niet kan permitteren en een overheid die zo corrupt is als in een derdewereldland. We zijn daar de afgelopen jaren voldoende over voorgelicht. Wat voor Griekenland geldt, geldt grossomodo voor de andere ex-Turkse gebieden in dat deel van de wereld. Er is er geen een met een fatsoenlijke overheid. Het vreemde is dat dit nog het minste gold voor Turkije zelf tot Erdogan daar aan de macht kwam. Dat is waarschijnlijk te danken aan de rigoureuze manier waarop Moestafa Kemal Ataturk een eeuw geleden de overgebleven romp van het Ottomaanse rijk heeft gemoderniseerd. Misschien vooral ook door de verering die deze man daarna in Turkije heeft genoten. Nog steeds kun je bij oudere Turken, ook hier in Nederland, een portret van Ataturk in de huiskamer zien hangen. Zelfs de beruchte Erdogan veroorlooft zich nog geen openlijke kritiek op zijn grote voorganger als leider van het Turkse volk.
Wel is het hem gelukt met behulp van dezelfde machtige kaste[2] die in Iran Chomeini aan de macht heeft geholpen de teugels in Turkije stevig in handen te krijgen. Erdogan is erin geslaagd het leger als machtsfactor vrijwel uit te schakelen[3]. Tot de eeuwwisseling was het leger de ultieme arbiter in het land. De militairen garandeerden de seculiere grondwet en zetten islamistische[4] regeringen af wanneer die zich niet aan de grondwet hielden. De schijnprocessen van de laatste jaren tegen hoge militairen en de toegenomen macht van de politie doen nu het ergste vrezen voor de toekomst van Turkije.
Het is te verwachten dat niet alleen het seculiere karakter van de staat maar ook de andere moderne verworvenheden daarmee op den duur verloren zullen gaan. Het is niet waarschijnlijk dat het Turkije beter zal gaan dan de andere voormalige Ottomaanse gebieden als de straffe hand van Ataturk daar niet langer gevoeld wordt.

[1] Griekenland zal nooit uit eigen beweging de eurozone verlaten, omdat het voor de financiering van zijn leger en overheid van Europa afhankelijk is. Na een faillissement is het uit de eurozone stappen maar één van de vele gevolgen. Dan is Griekenland als machtsfactor uitgespeeld en zullen alle verhoudingen in dat deel van Europa anders komen te liggen.
[2] De kooplui en ambachtslieden.
[3] De hogere officieren zijn westers opgeleid in de seculiere traditie van Ataturk. De lagere officieren en soldaten zijn islamistisch en beïnvloedbaar door Erdogan’s partij.
[4] Onder islamistisch hier te verstaan een letterlijk aanvaarding van de leer van Mohammed en een afwijzing van de scheiding tussen religie en overheid.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Griekenland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s