Het Zuid Afrika van de apartheid.

Zuid Afrika was van oorsprong een Nederlandse volksplanting. Te midden van de Hottentotten en Bosjesmannen woonden er in de zeventiende eeuw een paar duizend Hollanders aan de Kaap, in een volksplanting die gesticht was door Jan van Riebeeck, op een plek, halverwege Nederland en de koloniën in Nederlands Indië. Op 6 april 1652 landde Van Riebeeck bij de Tafelbaai. In dienst van de VOC stichtten hij en zijn compagnie Fort de Goede Hoop en Fort Duijnhoop.
Die nederzetting bij Kaap de Goede Hoop is uitgegroeid tot de Kaapkolonie. Na anderhalve eeuw werd de kolonie veroverd door het Verenigd Koninkrijk. In reactie daarop migreerden veel Nederlandstalige kolonisten, die zich met een geuzennaam Boeren noemden, het binnenland in. Ze stichtten daar een aantal eigen Boerenstaten. Die migratie heet de Grote Trek en is een van de meest heldhaftige en gewaagde ondernemingen uit de koloniale geschiedenis. Ook deze republieken werden later, in de Tweede Boerenoorlog van 1902, door de Britten veroverd. Samen met de Kaapkolonie en Natal werden ze in 1910 bij Zuid-Afrika gevoegd.
Toen de Boeren hun Kaapkolonie stichtten waren daar nog geen Bantoe negers te bekennen. Wel Khoikhoi en San, bij ons bekend als Hottentotten en Bosjesmannen. Verder naar het oosten, voorbij de Visrivier, woonden kaffers[1]of Bantoe die zich AmaXhosa of Xhosa noemden.
Andere Bantoe negers kwamen later, aangetrokken door de grotere welvaart in het door de blanken bestuurde gebied en door de werkgelegenheid die ze daar vonden. Die werkgelegenheid groeide enorm toen er in de Witwatersrand en op andere plaatsen in het oosten van Zuid Afrika delfstoffen ontdekt en ontgonnen werden. De toestroom van zwarten had ook zijn schaduwzijden. Hun beschavingsniveau was schrikbarend laag en om toch wat orde in het land te houden organiseerden de Zuid Afrikanen de zogenaamde apartheid. Die hield in dat er buiten mainland Zuid Afrika zogenaamde thuislanden voor de zwarten werden gecreëerd. Dat heette de grote apartheid. In de grote steden, zoals Johannesburg en Kaapstad, kwamen er aparte woonwijken, zodat blank en zwart er ieder hun eigen cultuur op na konden blijven houden. Dat heette de kleine apartheid
Wie verwachtte dat de zwarte bevolking of de buitenwereld daar positief op reageerden kwam bedrogen uit. De zwarten vonden het maar lastig om op en neer te reizen tussen de thuislanden en de plaatsen waar gewerkt werd en al snel ontstonden grote illegale zwarte wijken in de buurt van de mijnen en de andere industriegebieden. Omdat dit allemaal illegaal en ongeorganiseerd tot stand kwam, gebeurde er van alles wat niet deugde in die woonoorden. En omdat de zwarte aanwas uit de buurlanden aan bleef houden en het kindertal van de zwarte bevolking niet afnam, werd Zuid Afrika voortdurend zwarter en chaotischer. Uiteindelijk gaven de blanken er de brui aan. Het bestuur over Zuid Afrika werd overgelaten aan de zwarten en een groot deel van de Boerenbevolking trok weg naar Australië en Canada. De meer idealistische onder hen bleven en probeerden er het beste van te maken. Maar het Zuid Afrika onder de Zoeloe Zuma is geen schaduw meer van het prachtige land dat Zuid Afrika eeuwenlang geweest is.
Door de toegenomen spanningen tussen blank en zwart was men bang dat er na de machtsoverdracht rellen en opstanden zouden ontstaan, maar dat gebeurde niet. In 1990 werd de apartheid afgeschaft en in 1994 werd Nelson Mandela tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen. Dat bleek een gouden greep. Dankzij Mandela en de hulp die hij bij de transitie van de boerenleider De Klerk heeft gekregen, verliep alles ordelijk en kan de regimewisseling in Zuid Afrika als een voorbeeld van goed verlopen dekolonisatie gelden.

[1] kaffer of kaffir is een van oorsprong Arabisch woord, dat in Afrika gebruikt werd om heidense zwarten mee aan te duiden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, beschaving, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.