Gedragswetenschap.

Wanneer sociaal gedrag niet kan leiden tot het effect dat men er mee zegt te willen bereiken, zoals dat bijvoorbeeld het geval was met de massale steun in Nederland voor ontwikkelingshulp of met de demonstratie tegen de kruisraketten, dan moet dit gedrag een andere functie hebben dan men zelf denkt. Met deze stelling die Marcel Roele ooit lanceerde in een artikel in HP De Tijd, kan men het gemakkelijk eens zijn. Ook zijn gevolgtrekking lijkt me wel juist dat veel vormen van groepsgedrag genetisch worden bepaald en niet noodzakelijk rationeel zijn. Een mens is voor zijn overleven afhankelijk van de groep waar hij toe hoort. Veel groepsgedrag is ook bij andere dieren genetisch bepaald. Er moeten veel van dit soort gedragingen zijn, die er toe dienen om de groep in stand te houden of de plaats van het individu in de groep te verzekeren, al zijn er bij mijn weten tot dusver nergens in het menselijk lichaam ‘sociale genen’ gelokaliseerd.
Roele vermeldde dat tweelingenonderzoek had opgeleverd dat het hebben van een idealistische of een realistische grondhouding een kwestie is van genetische aanleg. Ik neem dat op zijn gezag graag aan. Onderzoek van gedrag van eeneiige tweelingen kan dit soort genetische informatie opleveren, vooral wanneer de tweelingen los van elkaar zijn opgevoed of wanneer de culturele componenten in het gedrag op een andere manier kunnen worden uitgesloten. Eeneiige tweelingen blijken een statistisch gecorreleerd gedragspatroon te vertonen, met name vergeleken met die van andere broers en zusters, waaronder ook de andere helft van twee-eiige tweelingen. Dat kan moeilijk anders veroorzaakt worden dan door het hebben van dezelfde genen.

Jammer genoeg geeft zo’n statistisch aangetoond genetisch verband geen direct aanknopingspunt voor het begrijpen van de oorspronkelijke functie van het gedrag en voor het ontstaan ervan. Wat overlevingsgedrag was toen in het verleden op deze genen werd geselecteerd, hoeft dat nu niet meer te zijn in de veranderde samenleving, waar wij in leven.
Het blijft interessant om erover te speculeren, maar bij gebrek aan experimenteermogelijkheden is de sociobiologie, net als haar zuster de sociologie, een weinig exacte wetenschap.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .