Wilders als symbool.

Geert Wilders sprak naar aanleiding van de verkiezingen in de Tweede Kamer de volgende rede uit:
Voorzitter,
10 miljoen mensen hebben op 15 maart de moeite genomen om hun stem uit te brengen. Rijen lang. Heel Nederland stond bij de stembus. De opkomst was historisch hoog.
De VVD verloor acht zetels maar blijft de grootste partij. De PVV won vijf zetels en is nu de tweede partij van Nederland, gevolgd door het CDA op nummer drie. Groen Links en D66 wonnen zetels, maar de SP verloor, de CU bleef gelijk en de totale PvdA-fractie past inmiddels in een bestelbusje.
Voorzitter, de uitslag is glashelder. De partijen van meer immigratie en asiel hadden een meerderheid in de Tweede Kamer voor de verkiezingen en zijn die nu kwijt. Want miljoenen Nederlanders kozen op 15 maart voor minder immigratie en minder asiel.
Je zou dus denken wat een feest. De mogelijkheid van een kabinet met de winnaars VVD, PVV, CDA samen met 50plus, SGP en FVD zou serieus onderzocht moeten worden. Dat was ook mijn advies aan de verkenner. Maar hoe anders blijkt de werkelijkheid. De VVD en het CDA weigeren zelfs met de tweede partij van Nederland te onderhandelen. Ze hebben nu de kans. Aan de PVV ligt het niet. Ik ben bereid om met iedereen te onderhandelen. Maar zij kiezen er vrijwillig voor om met GroenLinks en D66 in zee te gaan. De partijen van de open grenzen en de uitverkoop van ons land. En daarmee bewijzen zij niet alleen de ruim 1,3 miljoen PVV-stemmers een slechte dienst, maar heel Nederland.
Want iedereen die dacht dat de heer Rutte deze keer zijn stoere praatjes wel zou waarmaken, komt misschien wéér bedrogen uit. Net als in 2012. Wie toen VVD stemde kreeg de PvdA erbij en wie nu VVD heeft gestemd mag zich verheugen op een mogelijke samenwerking met de milieuhippies van GroenLinks en de D66-ambtenaren van de Europese Unie.
Voorzitter, Jesse Klaver en zijn vrienden dreigen nu het torentje te kraken. Ze willen hun stempel gaan drukken op het beleid. En dat betekent dat wie op de VVD heeft gestemd straks wellicht een windmolen in de achtertuin krijgt, meer straatterreur, een moskee aan de overkant, asielzoekers als buren, en een hele grote berg blauwe enveloppen in de brievenbus. Wat een gaaf land.
En de problemen met immigratie, asiel en terreur? Die woorden komen niet eens meer voor in de brief van de heer Rutte aan de verkenner. Energietransitie is wat de klok slaat. Maar we hebben toch echt een serieus probleem. En dat probleem heet de islam. Het er niet over hebben helpt niet. Sterker nog, het is levensgevaarlijk. We hebben net de aanslag in Londen herdacht. De zoveelste in een lange rij. En ook ons land is niet veilig. De terreurdreiging is groter dan ooit. En ik zeg u: Met Groen Links lossen we dat probleem niet op. Daar is echt de PVV voor nodig.
Voorzitter, de premier sprak in de campagne over een verkeerd soort populisme. Ik zal u zeggen wat verkeerd populisme is. Stoere praatjes voor de verkiezingen over immigratie, asiel, lagere belastingen. En na de verkiezingen met Groen Links, die voor torenhoge milieubelastingen, meer asielzoekers en meer immigratie zijn, gaan onderhandelen. Dát is een verkeerd soort populisme.
Meneer Rutte, ik wens u heel veel plezier, maar ik hoop dat uw onderhandelingspoging met Groen Links faliekant mislukt. En dat is niet alleen partijpolitiek maar ook in het belang van ons land. Want een kabinet met Groen Links is het slechtste wat Nederland kan overkomen.
Dat wordt geen Kabinet Rutte III, maar Duyvendak I en RaRa wie dan de minister van justitie wordt?

Dat Rutte niet met hem wil praten zou Wilders niet horen te verbazen. Met die uitspraak is Rutte de verkiezingen ingegaan en in verhouding tot de peilingen een week eerder heeft hij daar vier of vijf zetels aan te danken.
Rutte was in de ogen van de kiezer degene die de Turken op hun nummer heeft gezet na dat gedoe in Rotterdam en was daarmee even de kampioen van degenen die minder immigratie willen. Helemaal rechtvaardig was dat niet want Rutte II heeft inderdaad weinig gedaan om het geweld en de bedreigingen uit de moslimhoek te bestrijden.
Wilders met zijn PVV is nu eenmaal de tegenpartij. Het is niet alleen Rutte die niet met hem in een kabinet wil. De reguliere partijen willen het geen van alle. De PVV is niet toegerust op regeren. Het is een one issue partij. Haar taak is om de grote groep Nederlanders te vertegenwoordigen die de islam weg willen hebben uit ons straatbeeld en liefst ook uit Nederland.
De aanwezigheid van die immigranten en de eigen buurten die ze hier intussen hebben, zijn intussen een feit. Ze er weer uitwerken zou met onze eigen grondwet en een reeks van verdragen in strijd komen. Nederland zou daar op eigen houtje sowieso niet aan kunnen beginnen. Pas als onze buurlanden en dan met name Duitsland er net zo over denken, zou je kunnen gaan overwegen om maatregelen te nemen die hout snijden. De grenzen sluiten met Duitsland en België en de havens dicht, zoals Wilders lijkt te willen, zou economische zelfmoord zijn. Politieke samenwerking met Wilders geeft – ten onrechte denk ik overigens – een wereldwijd signaal af dat Nederland de rechts extremistische kant op gaat. En dat kunnen we ons niet permitteren.
Dat er nu met GroenLinks onderhandeld wordt is wel logisch. Als die partij zich ook maar voor een deel gaat houden aan het eigen verkiezingsprogramma, schakelen ze zich zelf uit en dat is een veel betere methode dan om van te voren te besluiten niets met ze van doen te willen hebben. Persoonlijk denk ik dat er met Wilders beter zou zijn te regeren dan met Klaver, maar het is nu eenmaal zo dat GroenLinks veel aanhang heeft in de ambtelijke wereld en in de wetenschap. Wilders en iedereen die met hem wordt geïdentificeerd zijn daar persona non grata. Je praat daarom wel met de een en niet met de ander.
Mij zou het persoonlijk niet verbazen als we straks een minderheidskabinet zouden krijgen van VVD,CDA en D’66 plus gedoogsteun van ondermeer de PVV, als er in het regeringsprogramma voor hen voldoende herkenbare elementen zitten. Mogelijk wordt het zelfs alleen VVD en CDA met gedoogsteun, maar het duurt nog wel even. We zullen het zien.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.