Populisme volgens Mudde.

Als er internationaal over populisme wordt gesproken komen daar meestal twee Nederlandse namen bij ter sprake. Die van Geert Wilders, die wereldwijd als de populist bij uitstek te boek staat en die van Cas Mudde, die aan de Universiteit van Georgia publieke en internationale betrekkingen doceert en die een veelgebruikte definitie van het begrip populisme heeft gegeven. Cas Mudde stelt dat populisme een ideologie is, die uitgaat van een samenleving die in twee homogene, maar tegengestelde groepen te verdelen valt: de zuivere mensen tegenover de corrupte elite. Mudde noemt het tegenwoordige populisme ‘nationaal-populisme’ en ziet het als een politieke ideologie in plaats van een politieke stijl.
Persoonlijk denk ik dat populisme vooral een scheldwoord is waarmee mensen politieke richtingen aangeven waarin zij zich niet kunnen vinden. Je kunt dat zien aan de totaal verschillende soorten politici en partijen die onder de term populist of ‘rechts populist’ op een hoop worden geveegd en die maar weinig aanwijsbare kenmerken gemeen hebben. Ze komen in alle soorten en maten
Front National, Alternative für Deutschland met Frauke Petry, Pegida, N-VA, de grootste partij in België; Filip Dewinter van Vlaams Blok, De anti-immigratiepartij Zweden Democraten, de Deense Volkspartij. De Zwitserse Volkspartij, die is uitgegroeid tot de grootste partij van het land. Enge, ultranationalistische partijen zijn aan de macht in Polen, in Hongarije en Slowakije. De PiS heeft de absolute meerderheid in het Poolse parlement. Samen met Hongarije, Tsjechië en Slowakije (de zogenoemde Visegrad 4) verzet Polen zich tegen elk verdelingsplan van vluchtelingen dat de EU opstelt. De regering-Orbán is behoorlijk rechts. Maar ter rechterzijde van zijn Fidesz-partij bevindt zich in Hongarije nog Jobbik, een extreemrechtse partij die riekt naar antisemitisme en neonazisme. In Slowakije heb je de extreemrechtse Volkspartij Ons Slowakije (LSNS).
Veel van deze partijen proberen om een gemeenschappelijke noemer te vinden, omdat dat in het Europese parlement organisatorische en financiële voordelen meebrengt. Maar eigenlijk is het onzin. Een keurige democraat als Geert Wilders is niet te vergelijken met katholieke fascisten als de gebroeders Kaczyński en Le Front National is onder Marine Le Pen een totaal andere partij geworden dan het onder haar vader was.
Er is eigenlijk maar een ding wat ze allemaal gemeen hebben en dat is dat het allemaal vrij jonge partijen zijn of in het geval van het Front National een partij die kort geleden sterk veranderd is. maar voor de rest hebben ze allemaal hun eigen programma’s en ideeën. Ze komen nu op omdat de oude tegenstellingen tussen links en rechts wat aan het verdwijnen zijn en vooral natuurlijk omdat de oude partijen een aantal grote problemen, die samenhangen me de wereld overbevolking niet of te laat hebben aangepakt.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.