Het Passage proces

In het Passage proces is weer eens gebleken dat het met het bestaande strafrecht erg lastig is om de bendehoofden en opdrachtgevers van criminele projecten achter de tralies te krijgen. Dino Soerel was samen met Holleeder de leidinggevende van een erg gewelddadige bende, die haar geld vooral verdiende met afpersing. Daarnaast ook met drugs en ordinaire criminaliteit, maar vooral toch met afpersing.
Het is niet dat de politie slecht op de hoogte zou zijn. Ze weten vrij nauwkeurig wat er in de onderwereld speelt, al was het alleen maar omdat onderwereld en politie tot op zekere hoogte in elkaar overlopen. Maar de getuigen tegen mensen als Soerel en Holleeder laten het afweten. Zelf geven de bendehoofden alleen opdrachten en ze doen dat niet via de telefoon of op plekken waar ze kunnen worden afgeluisterd. Technisch bewijs is lastig te krijgen. Dat hele liquidatieproces draaide eigenlijk om het geweld dat gebruikt werd om potentiële getuigen op te ruimen of omgekeerd om zich te verdedigen tegen een dreigement van liquidatie. Het is een soort criminele spiraal. Hoe meer geweld er gebruikt wordt hoe lastiger het wordt om bewijs te vinden tegen de hoofdrolspelers.
Wat we nodig hebben is een wijziging in het strafrecht waardoor niet alleen feiten strafbaar worden maar ook het deel uitmaken van de onderwereld. Iemand die bewijsbaar een rol speelt in het criminele milieu, zou alleen om die reden veroordeeld moeten kunnen worden. Wanneer iemand negen of tien keer betrokken is geweest bij criminele handelingen dan is de kans dat hij geen misdadiger zou zijn verdwijnend klein, ook als er geen tenlastelegging voor een specifiek strafbaar feit tegen hem bewezen kan worden.
Men heeft in de strafrechtwereld een hekel aan statistisch bewijs, maar dat is ten onrechte. In bijna alle gevallen is het veel betrouwbaarder dan getuigenbewijs. En we zullen wat moeten doen om meer grip te krijgen op de onderwereld. Uitvoerende lieden van de soort die in het Passage proces levenslang gekregen hebben zijn volop te importeren uit Oost Europa of Zuid Amerika. Opsluiten van vervangbare uitvoerders helpt niet. Het zijn mensen als Soerel en Holleeder en nog een serie lieden die minder aan de weg timmeren maar ten minste zo gevaarlijk zijn, waartegen opgetreden moet worden. En het zuiveren van de politie, ook dat zou hoge prioriteit moeten hebben.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s