De Eerste en Tweede Kamer.

Dat de Eerste Kamer in haar tegenwoordige vorm weinig toegevoegde waarde heeft is duidelijk, maar hetzelfde geldt eigenlijk voor de Tweede. In plaats van de Eerste Kamer af te schaffen, zoals Jan Nagel voorstelde, zouden we misschien beter de Tweede kunnen afschaffen en de Eerste rechtstreeks kunnen laten kiezen.
Dat zou een aantal voordelen hebben. De eerste Kamer bestaat uit 75 mensen en vergadert in de avonden en de weekeinden. Dat beperkt het aantal onderwerpen waarin de leden zich tot in de details kunnen verdiepen en dat lijkt me een flink voordeel.
Het parlement is er om de overheid op hoofdpunten te controleren, niet in de details. Dat dit laatste zou kunnen is immers toch een illusie. Of zo’n Kamer nu 150 of 75 leden telt en of ze een paar uur per week of 24 uur per dag vergaderen, dat maakt allemaal niet uit. De overheid is te groot en kan alleen op de grote lijnen worden gecontroleerd. Dat gebeurt veel te weinig. Het is veel belangrijker dat men zorgvuldig selecteert waar men de overheid over wil ondervragen en dat goed laat voorbereiden door een professionele staf. Of die staf 75 of 150 mensen bedient maakt ze niet uit. Zolang het maar echte volksvertegenwoordigers zijn die met beide benen in de samenleving staan.
Om de overheid op de belangrijke punten daadwerkelijk te controleren zou men wel gedwongen worden om haar transparanter te organiseren en te administreren. Ook dat heeft alleen maar voordelen voor iedereen.
De Kamerleden zelf horen volksvertegenwoordiger en geen partijvertegenwoordiger te zijn. Ze moeten een volledige baan hebben en alle geledingen van de samenleving vertegenwoordigen. Dat kan niet zolang ze voor hun levensonderhoud van een politieke partij afhankelijk zijn.
In dat verband zou het beter zijn wanneer we weer kiesdistricten kregen en primaries hadden per kiesdistrict, zoals in de VS. Bedrijven, voetbalclubs, rechtbanken en andere maatschappelijke instituten zouden hun kandidaten kunnen stellen en daaruit zouden twee of drie kandidaten kunnen voortkomen per district waaruit de kiezers dan hun keus zouden kunnen maken.
Zaken als parlementaire enquêtes zouden door zo’n Kamer niet meer kunnen worden afgewerkt, dat zou te veel van haar tijd in beslag nemen. Daarvoor zouden we misschien een aparte Kamer in het leven kunnenroepen of we zouden een afdeling van de Rekenkamer met die taak kunnen belasten.
Hoe dan ook, dat ons overheidsapparaat, waarvan het parlement zo ‘n belangrijk onderdeel vormt, eens goed wordt opgeschud, lijkt me een voortreffelijk idee.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.